De Esten koesteren hun muzikale erfgoed als weinig anderen. Om dat in de kijker te zetten opent donderdag in het Muziekinstrumentenmuseum een tijdelijke tentoonstelling met een overzicht van de volksinstrumenten uit de Baltische republiek.

Het is al Estland wat de klok slaat in onze hoofdstad de laatste maanden. Het kleine landje van 1,3 miljoen inwoners is sinds 1 juli namelijk voorzitter van de Raad van de Europese Unie en viert dit jaar ook de honderdste verjaardag van haar onafhankelijkheid. Onder meer in Bozar staan verschillende exposities, lezingen en concerten op het programma.

In samenwerking met het Estse Theater- en Muziekmuseum springt nu ook het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel op de kar. Nergens anders in Europa leeft de volksmuziek immers nog zo hard als in de Baltische staat. Dat mondt intussen uit in een boeiende mix van oeroude tradities en recentere West-Europese invloeden.

De gratis expo Springlevend! Het verhaal van de Estse volksinstrumenten toont enkele eeuwenoude instrumenten als de kannel-citer, de hiiu kannel-strijklier en de torupill-doedelzak, naast nieuwere instrumenten als de viool en de accordeon. Sommige kun je als bezoeker zelf uitproberen, en dat in de sfeer van de uitgestrekte Estse landschappen.

> Springlevend! Het verhaal van de Estse volksintrumenten. 19/10 > 15/04, gratis, Muziekinstrumentenmuseum, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni