Magritte exact 50 jaar geleden gestorven: top 5 najaar Magrittejaar

LBU
© BRUZZ
14/08/2017

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de sterfdag van de Belgische kunstenaar René Magritte, die op 15 augustus 1967 overleed, staan er in het najaar nog enkele grootse activiteiten op stapel. Welke vijf uitstapjes zijn zeker de moeite waard?

In het Magritte Museum aan het Koningsplein openen eind september twee tijdelijke tentoonstellingen. In de grote overzichtsexpo Magritte en de hedendaagse kunst worden kunstenaars samengebracht die sinds de jaren 1980 de dialoog zijn aangegaan met werken van Magritte of zijn oeuvre als referentie hebben gebruikt om na te denken over beeldproductie en representatie. Werk van onder meer Marcel Broodthaers, Gavin Turk, Robert Longo en Sean Landers zal er te zien zijn.

Tegelijkertijd loopt er de kleinere expo Magritte en Marcel Lecomte, die focust op de vriend die Magritte in contact bracht met het werk van Giorgio de Chirico. De ontmoeting met het werk van die laatste veranderde Magritte's visie op de schilderkunst radicaal. Het museum stelt een briefwisseling tussen de vrienden tentoon, en daarnaast zijn onuitgegeven teksten van Lecomte over Magritte te lezen.

Het Atomium brengt vanaf 21 september een jaar lang hommage aan de kunstenaar met de interactieve expo Atomium meets Surrealism, met onder andere 3D-decorstukken die het surrealisme en zijn bekendste schilderijen tot leven moeten wekken. Zo worden bezoekers op een niet-alledaagse manier geconfronteerd met een aantal van de belangrijkste motieven uit de schilderijen van Magritte.

Het René Magritte Museum in Jette, waar de kunstenaar 24 jaar gewoond heeft, wil in het najaar graag de verbale getuigenissen over Magritte laten horen. Ook is het allereerste filmpje met Magritte uit 1941, naar een scenario van Paul Nougé, weer opgedoken. Het huis in Jette, waar de opname gebeurde, hoopt het snel te kunnen tonen, want er zou een veel vinnigere Magritte op te zien zijn dan in latere opnames.

Visit Brussels, de toerismedienst van het Gewest, bracht intussen al een nieuwe brochure Be Magritte, Be Brussels uit, met een overzicht van en informatie over de belangrijkste locaties in Brussel die een link hebben met Magritte. Het plannetje leidt je onder meer langs zijn privéwoning en stamcafés, de Greenwich en het Goudblommeke in papier, en langs zijn laatste rustplaats op het kerkhof van Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni