Nieuw fotocentrum in de Marollen schetst historische context migratie

JP
© BRUZZ
13/09/2017

In een nieuwe culturele ruimte in de Marollen opende vorige week de eerste foto-expositie rond migratie. Géopolis is een fotoruimte boven de biomarkt in de Huidevettersstraat, die afgelopen woensdag officieel opende. In de eerste expositie tonen Magnum-fotografen in vijftig foto’s de geschiedenis van migratie sinds 1900.

In de eerste tentoonstellingscyclus toont Géopolis de geschiedenis van migratie sinds 1900. “We plaatsen een actueel thema in historisch perspectief,” zegt Ulrich Huygevelde, één van de bezielers van het project. “Zo willen we laten zien dat migratie geen nieuw verschijnsel is.” Daarmee tonen ze aan het grote publiek hoe de instroom van vluchtelingen uit Irak en Syrië sinds 2015 geen geïsoleerd geval is, bijvoorbeeld, maar Europa al langere tijd een toevluchtsoord is voor politieke vluchtelingen.

Odyssee Europe is het eerste luik in een reeks van drie exposities binnen de eerste tentoonstellingscyclus. Magnum-fotografen als Robert Capa, David Symour en Erich Lessing schijnen hun licht op de Hongaarse revolutie, het herenigde Duitsland, de oorlog in Afghanistan, Irak of Kosovo, maar ook recentere brandhaarden als Libië, of het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Vanaf oktober maakt de expositie plaats voor verhalen dichterbij huis, van Belgische fotografen Michel Vanden Eeckhoudt en Christian Carez, die in de jaren 1970 met hun reportagewerk het dagelijks leven tonen van immigranten in de Belgische steenkoolindustrie. Vanaf november begint de tweede tentoonstellingscyclus, met als thema het dagelijks leven van mensen in ‘grijze zones’, zoals de door Rusland geannexeerde Krim.

Groot publiek en scholen
Het centrum, dat gevestigd is boven de Biomarkt in de Ateliers des Tanneurs in de Marollen, moet zowel aan het grote publiek als aan leerlingen en scholen achtergrondkennis bieden over migratie. Van dinsdag tot zaterdag is het centrum geopend voor het grote publiek, de maandagen zijn gereserveerd voor schoolklassen. “Een bezoek zou bijvoorbeeld heel goed passen in geschiedenislessen,” zegt Huygevelde. “Maar ook in de nieuwe burgerschapslessen kan de expositie een rol spelen.” Er zijn volgens hem al enkele leerkrachten naar de expositie komen kijken. In de toekomst hoopt Huygevelde ook conferenties over geopolitiek in het centrum te huisvesten.

De bezielers van het project, Ulrich Huygevelde en Thomas Kox zijn beiden politieke wetenschappers en gepassioneerd door geopolitieke kwesties. Ze werken daarnaast nog voor het tijdschrift Gare de l’Est, een magazine en webradio over Oost-Europa en de voormalige Sovjetunie. Een derde Nederlandstalige coördinator wordt aangesteld. Die zal in de loop van volgend jaar het Nederlandstalige luik uitrollen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni