Opera en klassiek: onze top 3 van de week

Roel Daenen
© BRUZZ
04/10/2017

Met deze week: een concert van de laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd van 2013, de kunst van het portret door de Franse fluitspeler Lazarevitch, en de jaarlijkse operabewerking van Walpurgis.

BORIS GILTBURG
De Russisch-Israëlische pianist Boris Giltburg heeft een wel hele speciale band met Brussel. Herinnert u zich dat hij in 2013 als eerste eindigde in de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano? Hij nam bovendien ook de publieksprijs mee naar huis. Om maar te zeggen: zijn muzikaal vakmanschap werd opgemerkt. Nu, vier jaar later, is Giltburg verder gerijpt. Bozar brengt dit seizoen een ‘portret’ van deze allround-muzikant: met orkest, met een strijkkwartet en ook met een solo recital. Giltburg bijt de spits af met het recital, met een op en top Russisch programma. Voor de liefhebbers: Giltburg transcribeerde Sjostakovitsj’ beroemde ‘oorlogsstrijkkwartet’, het nummer 8, voor piano solo.
> Bozar. 08/10, 19.00, 10 euro > 46 euro, Brussel

LES MUSICIENS DE SAINT-JULIEN
Wat de Franse fluitspeler François Lazarevitch ook doet, sinds zijn onweerstaanbare lezing van de Schotse klassieke 18e-eeuwse muziek (check: ‘Forever Fortune’ uit 2012) ligt hij bij ons in de bovenste schuif. Neem nu dit concert, met een kleine bezetting – fluit, doedelzak, klavecimbel en viola da gamba. Het programma bestaat uit verschillende muzikale portretten - een genre dat in de achttiende eeuw gangbaar was - maar dan nóg beter, inventiever en spitser dan de geportretteerde. Kortom, barok vuurwerk van Rameau, Forqueray en Leclair. Luister met gesloten ogen; herkent u de portretten van deze meesters?
> Protestantse Kapel (Museumplein). 11/10, 20.00, 24 euro, Brussel

SILLA REVISITED
Mooi is dat. Traditiegetrouw neemt Walpurgis een keer per jaar een operaklassieker onder handen, om deze helemaal uiteen te vijzen, en terug te kneden tot een verrassend, nieuw en fris geheel. Dit keer is Mozarts vroege opera Lucio Silla aan de beurt, in een librettolezing. Dat wil zeggen: Prima le parole, poi la musica (of: ‘eerst de woorden, dan de muziek’). Ruim baan dus in de eerste plaats voor de dramatische handelingen rond de bloeddorstige Romeinse dictator Silla. Het succes van eerdere Walpurgis-producties (de sprookjesopera’s Prinses Turandot, Daphne en Fidelio) doen alvast het beste vermoeden. Deze ‘Silla Revisited’ is bovendien een mooie opmaat voor wat komen gaat in de Munt. Daar is vanaf eind deze maand de nieuwe productie Lucio Silla te bewonderen.
> Fioccozaal (De Munt). 12/10 & 13/10, 20.00, Brussel

Best of Brussels

Elke week serveren we hier onze favoriete tentoonstellingen, party's, expo's, films, theater- en dansvoorstellingen en concerten.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium, Muziek, Best of Brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni