Flagey interior BRUZZ ACTUA 1570

Overheid haalt kwart aandelen nv Flagey binnen, nu nog de meubelen

Danny Vileyn
© BRUZZ
16/05/2017

De overheid bezit sinds vorige week donderdag een kwart van de aandelen van de nv Flagey. De komende weken wordt de overeenkomst tussen de nv en de culturele poot (vzw) op scherp gesteld, zo zegt ondervoorzitter van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (GIMB) Jean-Luc Vanraes.

Toen Michel Moortgat, CEO van de gelijknamige brouwerij, begin april met 68 procent de voornaamste aandeelhouder van het Flageygebouw werd, maakten de vzw en de overheden zich zorgen: zou het culturele luik niet afgeslankt worden ten voordele van horeca bijvoorbeeld? Moortgat is immers ook eigenaar van café Belga en restaurant Variétés. “Nee,” zei Moortgat onmiddellijk aan de krant Le Soir, die ook benadrukte dat hij, als sponsor van bijvoorbeeld kunstencentrum Wiels, de culturele werking van de vzw Flagey niet in het gedrang wil brengen. Hij beloofde ook de overeenkomst met de vzw Flagey, die tot 2024 loopt, te verlengen.

Moortgat wou eigenlijk het hele gebouw in handen krijgen, maar de verschillende overheden zagen dat niet zitten. Ze kozen het zekere voor het onzekere en zijn sinds vorige donderdag voor 25 procent aandeelhouder. Een kwart van de aandelen wordt in het jargon een blokkeringsminderheid genoemd, maar wat betekent dat? Vanraes: “Als een aandeelhouder iets wil veranderen aan de beheersmanier, dan moet hij meer dan 75 procent van de aandeelhouders achter zich krijgen. In het geval van Flagey betekent dat dat Moortgat moet rekening houden met de institutionelen. Maar ik wil toch onderstrepen dat de onderhandelingen in een sfeer van vertrouwen verlopen, de ambiance is goed.”

Vanraes laat ook opmerken dat de drie overheden, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de GIMB en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMPV) het in een mum van tijd eens waren: “De drie overheden zaten in twee weken tijd op dezelfde golflengte ten voordele van een brok cultuur in Brussel. Vaak wordt er gezegd dat de gemeenschappen niet meer kunnen samenwerken. Wel, de gang van zaken rond Flagey laat zien dat dat niet de regel is. We kunnen wel degelijk samenwerken.”

De laatste stap is het verduidelijken van de overeenkomst tussen de vzw en de nv. Alle partijen zijn het erover eens dat dat nodig is. Maar waarover gaat dat dan wel? Vanraes: “De nv stelt tegen vergoeding studio’s met meubilair ter beschikking van de vzw, maar er is niet gestipuleerd in welke staat het meubilair moet verkeren. Fauteuils moeten om de tien tot vijftien jaar vervangen worden. Gebeurt dat niet, dan heeft dat zijn weerslag op de exploitatie van de zalen. De komende jaren moet die vervanging in Flagey gebeuren, al zal dat in fases zijn. Studio 4 is het meest urgent.” Wie dat moet betalen, is nu het onderwerp van discussie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni