De vakbonden van de socialprofitsector palmen vandaag/donderdag het Brusselse Barricadenplein in voor een nieuwe betoging. Het overleg met de Vlaamse en federale regering over een nieuw sociaal akkoord voor de sector zit na vijf maanden en evenveel betogingen nog altijd muurvast. Doorn in het oog dit keer: de Vlaamse regering legt een loonakkoord op tafel dat pas een loonsverhoging voorziet in 2020, de federale regering heeft volgens de bonden nog geen perspectief vooropgesteld.

Vakbonden, werkgevers en de bevoegde Vlaamse en federale ministers zitten al sinds eind vorig jaar aan de onderhandelingstafel. Die 'stuurgroep' moet netelige dossiers zoals de federale plannen om de "rimpeldagen" (bijkomende verlofdagen voor werknemers vanaf 45 jaar, red.) deels af te schaffen, ontmijnen.

De bonden vragen ook een nieuw sociaal akkoord voor de sector, dat normaal gezien elke vijf jaar wordt afgesloten. Het laatste Vlaamse loonakkoord liep echter al af in 2015, op federaal vlak zijn de laatste jaren alleen "mini-akkoorden" gesloten, menen de vakbonden. Op Vlaams niveau is intussen een voorstel gedaan, maar dat voorziet pas een loonsverhoging vanaf 2020. "Too little too late", aldus Bram van Braeckevelt van de liberale ACLVB. "Als signaal van een gebrek aan respect voor het personeel, kan dat tellen", zegt Jan Piet Bauwens van de socialistische bediendebond BBTK.

Onduidelijkheid
De bonden vrezen dat de regering-Bourgeois hiermee haar verantwoordelijkheid doorschuift naar een volgende legislatuur. Federaal blijft "enig ernstig engagement tot nu toe uit", meent Bauwens. "Na vijf maanden blinkt het onderhandelingsmandaat vooral uit in onduidelijkheid. Er is geen vooruitzicht op een meerjarenperspectief voor een nieuw sociaal akkoord", zegt ook de christelijke LBC-NVK.

Bedoeling van de actie van vandaag/donderdag is vooral om de federale regering wakker te schudden. Om 9 uur werd een vakbondsdelegatie ontvangen op het kabinet van premier Charles Michel, vanaf 10 uur betogen de militanten aan het Brusselse Barricadenplein.

Na afloop van het overleg lijken de kansen op een nieuw meerjarenakkoord voor de sector alvast iets groter. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block is er "veel vooruitgang geboekt", bij de bonden valt te horen dat het "moeilijk wordt", maar dat er wel verder wordt onderhandeld. Er zou alvast 15 miljoen euro vrijkomen, bovenop een bedrag van 50 miljoen dat al op tafel lag. "15 miljoen is natuurlijk heel weinig om een akkoord mee te smeden. Het blijft dus een moeilijk verhaal, maar we hopen dat er voor de zomer wel al wat concrete plannen op tafel kunnen komen", reageert Van Hees.

Op 21 maart bracht een nationale betoging van de sector in de hoofdstad nog 14.000 mensen op de been. Nu gaat het volgens de bonden om een "kleinschaligere militantenactie". Er worden 1.000 à 2.000 mensen verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni