Een week na de rellen aan de Beurs roepen verschillende Brusselse organisaties op tot verzoening. Enkele Brusselse jongeren organiseerden een crowdfundingsmars voor de getroffen meubelzaak aan Lemonnier, les Marocains du Rif brachten een verbindende boodschap aan het Albertinaplein.

De Brusselse jongeren Eline Vermoesen en Wassim Essebane waren geschokt na de rellen van 11 november, en wilden een positief signaal geven. Met de ondersteuningsmars van zondag willen ze niet alleen positieve boodschap uitdragen, ze houden meteen ook een crowdfunding voor Galéries du Meuble en andere zaak die zwaar werd beschadigd tijdens de rellen.

“Als Brusselse jongeren willen we tonen dat het ook anders kan, we willen een signaal van verbinding geven,” zegt Eline.

Wassim is niet verbaasd dat zijn Marokkaanse achtergrond ter sprake komt: “Die vraag zat eraan te komen. Maar die jongeren vertegenwoordigen de Marokkaanse gemeenschap helemaal niet. En nochtans zijn het vooral zij die in de media komen."

"In mijn familie en vriendenkring keurt iedereen af wat er tijdens de rellen is gebeurd. Vandaag willen we vooral tonen dat we met verschillende gemeenschappen samen kunnen leven, elkaar kunnen helpen. En dat we dergelijk gedrag niet mogen veralgemenen," zegt Wassim.

Frieda De Kerf, zaakvoerster van Galéries du Meuble, is opgetogen met de hulp. "Fantastisch om mensen met zo'n warm hart te zien, die zich bekommeren om anderen. Ik ben aangedaan."

'Absoluut niet mee eens'
Iets later verzamelen de deelnemers van Les Marocains du Rif. Normaal gezien gaan hun betogingen over de onderdrukking van Berbers onder het Marokkaanse regime, maar vandaag willen ze specifiek reageren op de rellen.

“We willen tonen dat we het daar niet mee eens zijn als gemeenschap,” zegt Mustafa Ouarghi, een van de organisatoren. “Die jonge relschoppers zijn hier geboren, Marokko kennen ze alleen als vakantieland, terwijl daar absoluut geen democratie heerst. Ze beseffen niet hoeveel kansen ze krijgen in een democratisch land als België.”

“Anderzijds: die jongeren zijn vaak slachtoffer van hun situatie. We keuren hun gedrag af, maar ook zij moeten geholpen worden,” aldus Ouarghi.

Onduidelijke communicatie
Bij beide manifestaties heerste er aanvankelijk verwarring: in verschillende media werd bericht dat burgemeester Close de betogingen zou verbieden. Maar dat bleek niet te kloppen.

“We waren zelf geschrokken door het bericht,” klinkt het bij de jongeren van de ondersteuningsmars. “Maar na een belronde bij de politie en het kabinet bleek dat de betoging gewoon mocht doorgaan. Helaas hebben veel mensen afgehaakt door de verwarring.”

Uiteindelijk stapten er zo'n 30 mensen mee aan de beurs, minder dan gepland. Bij de Marocains du Rif was de opkomst talrijker, en waren de communicatieproblemen beperkt.

Een derde betoging die dag, van Hart Boven Hard en de Vrouwenraad, ondervond meer hinder van de warrige communicatie. “Onze betoging vandaag vraagt gelijk ouderschapsverlof voor moeders én vaders. Er zouden veel gezinnen met kinderen meelopen, maar door de berichten over een verbod wilden ze het niet riskeren om met het hele gezin voor niets af te komen,” zegt Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad.

Uiteindelijk zijn alle betogingen zonder problemen verlopen, begeleid door politie in burger.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni