CDH niet op de hoogte van vertrouwensvraag Vervoort

BVR, RVE
© BRUZZ
18/09/2017
Ook in:
nl fr

Minister-president Vervoort (PS) vraagt het vertrouwen van het parlement na de politieke crisis van afgelopen zomer in Franstalig België. Dat zegt hij in zijn toespraak aan het begin van het parlementair jaar. CDH was niet op de hoogte van die demarche.

De minister-president bevestigt dat het CDH aan boord blijft, “want deze regering is meer waard dan een wind uit het Zuiden.” Hij vraagt het vertrouwen aan het halfrond, om ook na de mislukte coalitiewissel verder te gaan met de regering, en dus met het CDH.

Zo'n stemming is uitzonderlijk, en wordt normaal gesproken alleen maar aan het begin van een nieuwe legislatuur gehouden.

Waarnemers viel op dat CDH-minister Céline Fremault niet mee applaudisseerde na de speech van Vervoort. CDH was dan ook niet op de hoogte van de demarche, bevestigt woordvoerder Adel Lassouli aan BRUZZ. Commentaar op het voorval kan hij niet geven, "we gaan dat vanmiddag verder bespreken", aldus Lassouli.

Meer controle
Inhoudelijk ging Vervoort tijdens zijn verklaring vooral in op de verwezenlijkingen van de regering, en op de controle op openbare instellingen. Zo wil de regering het aantal gemeenteraadsleden verminderen, maar ook op Gewestelijk vlak wil het de parastatale bestuursorganen, denk aan het GIMB, rationaliseren en beter gaan controleren. Wat de mensen daar verdienen, wordt onder de schop genomen, met onder meer een loonplafond.

Vervoort klopt zich ook op de borst wat betreft de dalende werkloosheid. Die trend wil hij verder zetten, waar hij ook de middelen toe heeft, na de zesde staatshervorming. De 225 miljoen euro die zo richting Brussel komt, wordt exclusief gebruikt voor laaggeschoolden, jongeren onder de dertig, langdurig werkzoekenden en oudere werknemers.

Een stad voor mensen in plaats van auto’s kwam ook aan bod, al werd niet gespecifieerd of de Lage Emissiezone nu effectief begin 2018 van start zal gaan.

Motie
De meeste van de maatregelen die op de plank liggen, waren eerder al beslist en dat is ook Vervoorts plan: “Wij willen deze regering verder zetten, en vragen daarvoor het vertrouwen.”

Aangezien er 48 uur moet zitten tussen de indiening van een motie van vertrouwen en de stemming erover, besliste parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) dat het parlement ook woensdag een korte plenaire vergadering zal houden om 14 uur om over de motie te stemmen.

Maandagmiddag is er wel nog een parlementair debat over wat er in de toespraak van Vervoort wel en niet aan bod is gekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni