Daklozen blijven naamloos op Anderlechts kerkhof 

MO, SDR
© BRUZZ
07/11/2016

Arme overledenen kunnen terecht op het behoeftigenperk van het Anderlechts kerkhof. Maar aan veel graven ontbreekt de naam van de overledene, waardoor het moeilijk is om een graf terug te vinden. Dat klagen twee daklozenverenigingen aan.

De gemeente Anderlecht regelt de begrafenis van mensen die het zelf niet kunnen betalen. Ze zorgt voor een doodskist en een graf, maar niet voor een gedenkteken of een kruis waarop de naam van de overledene staat. Dat ontdekten het Collectief Straatdoden en het Gemeenschappelijk Daklozenfront onlangs, toen ze bloemen gingen neerleggen bij de graven van mensen die op straat leefden.

Bureautje
"Als er geen naam bij een graf staat, moet je naar een bureautje op het kerkhof gaan en daar vragen waar iemand begraven ligt," zegt André van het Collectief Straatdoden aan BRUZZ. "Je krijgt het nummer van de rij en van het graf."

Maar aan sommige graven staat er niet eens een anoniem, houten paaltje dat aanduidt dat er iemand ligt. "Het is dus zo goed als onmogelijk om bijvoorbeeld het 53e graf te vinden. In zulke gevallen leggen we de bloemen ongeveer waar we denken dat het graf is."

Complex
Dat systeem is volgens André veel te complex, zeker voor een dakloze die een gestorven vriend wil opzoeken. "Op het bureautje moet die de naam van zijn vriend zeggen. Dan zullen ze hem vragen naar diens geboorte- en de sterftedatum, wat iemand die op straat leeft niet zal weten. Hij zal het graf dus nooit vinden. En hoe vaak gebeurt het niet dat de familie pas drie maanden na dato verneemt dat hun zoon, moeder of vader gestorven is?"

VS
André wil dat iedereen op het behoeftigenperk een kruis of een gedenksteen krijgt met zijn gegevens op. Anderlechts schepen van Burgerlijke Stand Monique Cassart (MR) zegt tegen BRUZZ dat de gemeente een mogelijke oplossing in gedachten heeft. "We denken eraan om hetzelfde te doen als op begraafplaatsen in de VS: een gedenkteken plaatsen waarop de naam en de voornaam van de overledenen staan."

Een andere kritiek is dat het gazon van het behoeftigenperk slecht onderhouden is. Maar de staat van het gras zou in de toekomst moeten verbeteren, zegt Cassart. "Er is een ecologisch project gepland dat onder meer het gebruik van pesticiden zal stoppen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni