Els Ampe wil uitvoerende mandaten in de tijd beperken

© BRUZZ
22/06/2017
Ook in:
nl fr

In ons debatprogramma De Kenners pleit Brussels schepen en parlementslid Els Ampe van Open VLD voor een beperking in de tijd voor mandaten zoals burgemeester, minister of schepen. “Alleen zo kunnen we de ons-kent-ons-mentaliteit doorbreken”, klinkt het. Brussels parlementslid Arnaud Verstraeten van Groen is het daar volmondig mee eens.

Voor Ampe is het schandaal rond Samusocial het perfecte voorbeeld van wat de “ons-kent-ons-politiek” teweeg brengt. Ze verwijst naar het feit dat bevoegde ministers Fremault (CDH) en Smet (SP.A), maar ook een voorganger zoals Evelyne Huytebroeck (Ecolo), nooit de onregelmatigheden bij Samusocial hebben kunnen nagaan. Nochtans wordt de daklozenorganisatie jaarlijks voor 9 miljoen euro gesubsidieerd.

“Hoe kan dat? Daar is maar één antwoord voor: het is een ons-kent-ons-verhaal, waarin iedereen die vragen stelt wordt afgeblaft. Dat moeten we veranderen, als we de politiek echt willen veranderen.”

Een van de maatregelen die Els Ampe voorstelt, is om in navolging van het Amerikaans systeem de uitvoerende mandaten – burgemeester, minister of schepen – in de tijd te beperken. “Zo kunnen we vermijden dat iemand te lang aan de touwtjes trekt en mensen onder druk zet. Er is een goede reden waarom in de VS presidenten maar twee termijnen kunnen blijven zitten.” Ampe verwijst zelfs even naar de Amerikaanse fictieserie House of Cards, waar het personage Frank Underwood er alles aan doet om te blijven zitten als president.

Groen-parlementslid Arnaud Verstraete, samen met zijn Franstalige collega Alain Maron (Ecolo) klokkenluider in de zaak-Samusocial, treedt Ampe bij. “Onze partij is daar al lang voorstander van en wij passen dit zelf binnen de partij ook al lang toe.”

'Persoons wordt nog steeds betaald'
Ampe kwam ook nog even terug op de zaak rond schepen Ans Persoons (SP.A), die volgens Ampe zelf opstapte uit het college. “Ze is tot op heden nog steeds schepen. Maar ze is wel al twee weken niet meer gekomen. Toch wordt ze doorbetaald, net zoals haar medewerkers die nog steeds in de gangen van het Brusselse stadhuis rondlopen. Er is geen enkele bevriezing van hun mandaten geweest, zoals de voorzitter beloofde”, klinkt het.

Ampe wil overigens nog niet ingaan op de vraag of ze de bevoegdheid Nederlandstalige Aangelegenheden zal overnemen, noch of ze de bevoegdheden van Nederlandstalig Onderwijs van waarnemend burgemeester Faouzia Hariche (PS) – het Nederlands onmachtig – naar zich zal toetrekken.

Bekijk hier het volledige debat in De Kenners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni