Expo 'Apenstreken' slingert je met 60 apensoorten de jungle in

LBU
© BRUZZ
11/10/2017

Hoe goed kennen we onze rechtstreekse familie bij de apen eigenlijk? Minder goed dan we soms wel denken, oordeelde men bij het Museum voor Natuurwetenschappen. Daarom heeft het een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling opgezet die deze leemte in onze kennis moet opvullen. De expo Apenstreken is sinds woensdag open voor het publiek.

Al vijfentwintig jaar verzamelt het Schotse National Museum alle mogelijke apen- en primatensoorten en zet deze natuurlijk gestorven dieren op in volle actie. Het resultaat zijn standbeelden die allesbehalve duf overkomen, maar net een indruk geven van hoe deze dieren zich in de natuur gedragen.

Liefst zestig van deze dieren hebben nu hun weg gevonden naar het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel voor de tijdelijke tentoonstelling Apenstreken. In nagebootste natuurlijke decors met een sfeervolle verlichting en junglegeluiden en kreten op de achtergrond trekt het museum de bezoeker rechtstreeks de jungle in. Het doel hiervan is om kennis te maken met onze meest naaste familie in het dierenrijk, en ons zo even te laten nadenken over de plaats van de mens in de wereld.

Want hoe goed we ons stel hersenen ook hebben ontwikkeld, het zijn de mensapen die ons een stevige grijze massa hebben nagelaten. Of het feit dat onze ogen voorin ons hoofd staan en dat we allen vijf vingers en vijf tenen tellen, is te danken aan onze afkomst.

Primatenfossielen
Aan de ingang van de expo sta je onmiddellijk oog in oog met een gorilla en een dwergmuismaki, de grootste en kleinste primaat op aarde. Verderop komt alles tussenin aan bod, van chimpansees over bavianen en brulapen tot spookdiertjes. Zo weet het museum een gedetailleerd beeld te schetsen van de diversiteit van de primaten.

Een weetje tussendoor: het alleroudste primatenfossiel werd in de jaren '20 in het Vlaams-Brabantse dorp Dormaal ontdekt. Het gaat om een exemplaar van de Teilhardina, die zo’n 56 miljoen jaar geleden leefde. Dit fossiel maakt geen deel uit van de expo, omdat het al te zien is in de permanente collectie.

Per onderdeel focust Apenstreken op verschillende aspecten die het net voor ons zo interessant maken om de wereld van de primaten in te duiken. Zo kan je bijvoorbeeld ontdekken op welke manier ze communiceren en hoe complex hun sociaal systeem en de bijhorende gedragsregels zijn, of hoe motorisch onderlegd sommige soorten zijn. Dit alles wordt nog aangekleed met uitgewerkte interactieve video’s en hier en daar een spelletje.

Nocturnes
Om de uitzonderlijke collectie toegankelijk te maken voor iedereen organiseert het Museum voor het eerst nocturnes, die naast een avondlijke opening ook worden opgevuld met avondlezingen en filmvertoningen. Daarnaast zijn er voor het eerst zondagse Kids Days, met ateliers en workshops specifiek gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar.

> Apenstreken. 11/10 > 28/08, Museum voor Natuurwetenschappen, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni