Een groep aandeelhouders van de nv Flagey heeft beslist zijn aandelen te verkopen. Verzekeraar Ageas deed al een bod, maar moest al meteen onderdoen voor een bod van 25 miljoen euro van de CEO van Duvel Moortgat. Maar ook het Gewest laat onderzoeken of het eventueel een rol van betekenis kan spelen.

Eerst even terug in de tijd: midden jaren 1930 krijgt de Belgische architect Joseph Diongre de opdracht om op het Flageyplein in Elsene een van de eerste omroepgebouwen van Europa te bouwen. De architect slaagt erin architecturale vernieuwing met de strengste eisen op akoestisch en technisch vlak te combineren. Tot de jaren 1950 vervult het Nationaal Instituut voor Radio-omroep (NIR) dan ook een bijzondere functie op vlak van muziek, vanaf 1953 maakt het ook de komst mee van de televisie.

Tot 1995 huizen er allerlei culturele organisaties, maar daarna komt het gebouw leeg te staan. Tot in 1997 zakenman Piet Van Waeyenberge de nv Omroepgebouw Flagey opricht om het gebouw in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. De nv krijgt daarvoor de steun van meer dan 30 ondernemingen en zowat alle regeringsniveaus, niets minder dan een unicum in België.

In 2001 wordt ook de vzw Flagey opgericht, die de uitbating en de culturele invulling van het gebouw voor zich neemt. Na financiële problemen in 2004 wordt de schuld van 4 miljoen euro van de vzw kwijtgescholden, sindsdien is zowel de nv (eigenaar) als de vzw (uitbater) financieel gezond.

Bod van Moortgat niet lang meer geldig
Opdracht volbracht, lijken de aandeelhouders van de nv Flagey nu te denken. De dertig privé-aandeelhouders die samen ongeveer 80 procent van het gebouw in handen hebben zetten namelijk hun aandelen in de etalage. Dat nieuws werd door verschillende bronnen aan onze redactie bevestigd en is ook het onderwerp van een interview in Le Soir.

Of de recente leegstand van het gebouw iets met de verkoop te maken heeft, is nog onduidelijk. Heel wat kantoorruimtes vinden al een tijd geen huurders, ook het politiecommissariaat vertrekt binnenkort uit het gebouw.

Geïnteresseerden doken alvast vrijwel meteen op. Verzekeringsgroep Ageas bracht al een bod uit, maar moest meteen zijn meerdere erkennen in een bod van rond de 25 miljoen euro van Michel Moortgat, CEO van Duvel Moortgat. Volgens onze informatie is dat bod evenwel slechts geldig tot eind maart.

Gewest laat eventuele aankoop onderzoeken
De interesse voor het historische gebouw reikt ook verder dan privé-investeerders. Zo is ook de interesse van het Gewest gewekt, dat via het Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (GIMB) al wat aandelen heeft in het gebouw en ook mee de vzw subsidieert. Volgens onze informatie laten Rudi Vervoort (PS) en Guy Vanhengel (Open VLD) via de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) onderzoeken in hoeverre het Gewest in staat zou kunnen zijn om een rol van betekenis te spelen in de aankoop van het gebouw.

Zeer hypothetisch allemaal, wordt ons op het hart gedrukt, maar de kwestie zou binnenkort ook besproken worden op de ministerraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni