Gezien: MS-patiënten houden flashmob in Centraal Station

GR
© BRUZZ
31/05/2017

Treinreizigers in het Centraal Station van Brussel werden vandaag getrakteerd op een flashmob van MS-patiënten. In de grote inkomhal werd onder andere een choreografie gebracht op het liedje 'What's the pressure' van Laura Tesoro. Hiermee willen ze de aandacht vestigen op de ziekte en hopen ze onder andere dat er meer middelen worden vrijgemaakt voor een toegankelijker openbaar vervoer.

Vandaag is het Wereld MS-dag en dat leidde deze middag in het Centraal Station van Brussel tot een georganiseerde flashmob van patiënten en sympathisanten. Met de actie hopen zij dat er meer geïnvesteerd wordt in een toegankelijker openbaar vervoer.

Uit een online bevraging van 343 MS-patiënten blijkt namelijk dat het overgrote deel zelfstandiger wil leven, maar dat dit onder andere door gebrekkige mobiliteitsproblemen niet mogelijk is. Daarnaast verwachten zij in de toekomst ook meer inspraak en een actieve betrokkenheid bij de behandeling van hun aandoening.

Bijna 12.000 Belgen kampen met MS
In ons land lijden bijna 12.000 mensen - van wie twee op drie vrouwen - aan MS, ofwel multiple sclerose. Dat is een aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast met vermoeidheid, verminderd zicht, pijn en mobiliteits- en spraakproblemen tot gevolg. De ziekte is ongeneeslijk, maar volgens experts van de Belgische MS-liga is er de laatste 25 jaar een dozijn medicijnen bijgekomen.

"Die kunnen leiden tot stabilisering en zelfs regressie van de symptomen", aldus professors Dominique Dive en Marie D'hooghe. "Het probleem is wel dat die tests op korte termijn zijn gehouden en dus nog geen uitsluitsel kunnen geven over de lange termijn waarin de ziekte zich doorgaans ontwikkelt. En bovendien verloopt de ziekte bij elke patiënt weer anders."

'Ik leef met de handrem op'
Veertien jaar geleden werd Sibylle Verstraeten gediagnosticeerd met MS. Sinds die dag is voor haar niets meer hetzelfde. "De ziekte dwingt je te leven met de handrem op", zo stelde Sibylle de afgelopen jaren vast.

"Je maakt de keuze om bepaalde activiteiten te doen, maar dat gaat dan ten koste van andere bezigheden, omdat je weet dat je reserve beperkt is om dat aan te kunnen. Ik begrijp zeer goed waarom autonomie of, met een moderner woord, empowerment, bovenaan het verlanglijstje van mijn lotgenoten staat."

Tentoonstelling in het Europees Parlement
Gisteren opende in het Europees Parlement de tentoonstelling 'MS House' waarin een virtuele simulatie van de ziekte en haar fysieke, maar ook psychologische en sociale effecten aan bod komen. De expo loopt nog tot en met donderdag 1 juni.

Bekijk hieronder nog een paar fragmenten uit de flashmob:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni