Ghelamco: 'Koning Boudewijnstadion renoveren onmogelijk'

BVR
© BRUZZ
28/03/2017
Ook in:
nl fr

Er is geen alternatief. Dat is de boodschap die Ghelamco dinsdag gaf in de Ghelamco Arena in Gent. Wil het Koning Boudewijnstadion voldoen aan alle UEFA-eisen, dan moet men het volledig afbreken en heropbouwen. Kostprijs: 300 tot 400 miljoen euro, ongeveer hetzelfde als het Eurostadion. "Maar als je daar nu nog moet mee beginnen, haal je Euro 2020 niet", zegt Ben Veenbrink van Stadium Consultancy.

Het Koning Boudewijnstadion is in zijn huidige staat absoluut niet geschikt om een UEFA-wedstrijd te laten doorgaan. Dat was de duidelijke conclusie van Stadium Consultancy, een Nederlands bureau dat bij de bouw van al meer dan 50 stadia betrokken is.

Een van de belangrijkste redenen is dat de reclamepanelen het zicht hinderen op de zij- of achterlijn. Hierdoor voldoen bijna 29.000 zitjes niet aan de UEFA-eisen. Morrelen aan de reclamepanelen is uit den boze, de enige optie is het toeschuiven van de tribunes naar het veld. Over de atletiekpiste dus.

Maar de bestaande zitjes zijn ook te te krap. De beenruimte bedraagt slechts 70 centimeter in plaats van de vereiste 80. En er zijn ook te weinig zitjes. Een extra ring is een optie, maar dan zitten die toeschouwers verder dan de maximale afstand van 190 meter tot de verste cornervlag.

Het stadion mag ook niet te veel afwijken van de Noord-Zuidas, zodat de zon bij avondwedstrijden niet in de camera zit. Dit alles, en het feit dat er te weinig skyboxen, VIP-ruimtes, (vrouwen)toiletten, circulatieruimte en hospitalityvoorzieningen zijn, maakt dat het stadion volledig zou moeten worden afgebroken en heropgebouwd.

Heropbouw 300 miljoen
"Het haalbaarheidsonderzoek uit 2015, dat zegt dat je het Koning Boudewijnstadion voor 110 miljoen euro kan renoveren, is geen realistische optie", zegt Ben Veenbrink, oprichter van Stadium Consultancy.

"Het afbreken en heropbouwen kost volgens onze schatting 300 tot 400 miljoen euro", aldus Veenbrink. "We baseren ons daarvoor op een benchmark met andere Europese nieuwbouwprojecten, waarbij de kosten komen op 5.700 à 7.400 euro per zitplaats."

Dat is vergelijkbaar met wat Ghelamco wil bouwen op parking C. "Het Eurostadion zal 300 à 320 miljoen euro kosten", zegt bestuurder Philip Neyt. "Hoe langer we wachten met de bouw, hoe duurder het wordt, omdat we dan ook 's nachts moeten gaan werken."

'Mosterd na de maaltijd'
Maar als de kostprijs gelijkaardig is, kan de Heizelsite dan een alternatief zijn voor parking C? "Niet als je Euro 2020 wil halen", zegt Veenbrink. "Alle vergunningen in orde krijgen neemt al snel anderhalf jaar in beslag. Dan heb je nog een haalbaarheidsonderzoek van een half jaar, en mogelijke beroepsprocedures."

"In het gunstigste geval kun je medio 2019 beginnen met de bouw. Ik denk dat iedereen wel weet dat je op een jaar tijd geen stadion van 60.000 zitplaatsen kan realiseren. Deze studie is dan eigenlijk ook mosterd na de maaltijd."

Volgens Veenbrink is er minstens twee jaar nodig voor het bouwen van een stadion van die omvang. De vraag is dus maar of het geplande Eurostadion op parking C op tijd klaar zal zijn.

"Daar gaan we vanuit", zegt Philip Neyt. Of het stadion er ook komt als Euro 2020 niet gehaald wordt, wilde hij niet kwijt. Evenmin als wat de voorbereidingswerken, zoals de planning en de archeologische afgraafwerken, Ghelamco al hebben gekost.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni