Jouw vraag

JOUW VRAAG. Ligt er onder het kanaal aan Sainctelette echt een metrostation?

Laurent Vermeersch, Luana Difficile
© BRUZZ
22/03/2017
Ook in:
nl fr

Op de kruising van de Kleine Ring en het kanaal ter hoogte van Sainctelette ligt inderdaad de ruwbouw van een ongebruikt metrostation. Dat is nooit afgewerkt omdat het te weinig reizigers zou bedienen.

VRAAG VAN FILIP UIT JETTE

Wie op de lijnen 2 of 6 de metro neemt tussen IJzer en Ribaucourt kan ergens halverwege de donkere tunnel de onafgewerkte perrons van een spookstation ontwaren. Op de betrokken lijnen is op de wachttijdaanduiders ook een extra lichtpuntje te zien tussen de twee voornoemde stations.
De ruwbouw van station Sainctelette werd in de jaren 1980 aangelegd samen met de rest van de lijn tussen Rogier en Simonis en de autotunnel onder de Leopold II-laan. Die laatste verving, zoals bekend, het viaduct van Koekelberg uit de jaren 1950.

Tijdens de werf werd echter afgezien van plan om op die plaats een station te maken. “Bijkomende studies wezen uit dat het reizigerspotentieel er te zwak was,” zegt Christian Dochy, de ingenieur die het station ontwierp. “Bovendien was de afwerking technisch ingewikkeld en dus erg duur.”

Het zou vooral moeilijk zijn om het station goed toegankelijk te maken, omdat het ondergronds gekneld zit tussen het kanaal, de Leopold II-tunnel en een belangrijke rioolcollector met overloop in het kanaal. Daarnaast betekent een extra stopplaats een vertraging voor de hele lijn. Station Sainctelette zou ook relatief dicht bij de haltes IJzer en Ribaucourt liggen, maar niet uitzonderlijk dicht voor het fijnmazige Brusselse metronet. De afstand tussen Maalbeek en Schuman is vergelijkbaar, maar daar is het reizigerspotentieel een stuk groter.

Toch was de ruwbouw geen nutteloos werk, eerder een wissel op de toekomst. “De investering voor de ruwbouw was beperkt,” zegt Dochy. “We hebben de tunnel op die plek gewoon wat breder gemaakt. Over 10 of 15 jaar zou het wel economisch verantwoord kunnen zijn om het station af te werken dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de komst van nieuwe bewoners in de buurt.”

Sinds de metrowerken kreeg de wijk er heel wat kantoren bij en de komende jaren staan er verschillende grote woonprojecten op stapel. Tot het station ooit zou open gaan, moeten bewoners en werknemers een eindje wandelen, of ze kunnen tram 51 en verschillende bussen van De Lijn nemen die de halte Sainctelette bovengronds bedienen.

VOLGENDE WEEK: Hoe zagen het station Brussel-Zuid en de stationsbuurt er vroeger uit?

BIG CITY
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni