Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waarom rijden er meer Z-platen rond ondanks de strengere wetgeving?

Isa Lemaitre, Luana Difficile
© BRUZZ
18/04/2017

De groenomrande Z-platen die je in het straatbeeld ziet, zijn handelaarsplaten of proefrittenplaten, die respectievelijk met ‘Z’ en ‘ZZ’ beginnen. Jan uit Jette vraagt zich af hoe het komt dat je in Brussel die platen meer ziet rondrijden dan vroeger, en dat terwijl de wetgeving strenger is geworden.

Autoverkopers die het afgelopen jaar minstens twaalf auto’s verkochten, kunnen een handelaarsplaat aanvragen voor auto’s die ze aan de voorraad onttrekken om bijvoorbeeld reclame te voeren. De voertuigen mogen dan zowel voor beroeps- als privéverplaatsingen worden gebruikt.

Garagehouders, die herstellingen doen en geen auto’s verkopen, kunnen proefrittenplaten aanvragen om niet-ingeschreven voertuigen te testen en te verplaatsen. Ze betalen hier geen verkeersbelasting op, maar mogen de auto’s niet gebruiken voor privéverplaatsingen of vervoer van goederen. Ook autoverkopers kunnen die proefrittenplaten aanvragen.

“In België zijn zo’n dertigduizend commerciële platen in omloop,” zegt Philippe Decrock, woordvoerder van Traxio, de Belgische confederatie van de autohandel. “Aangezien tien procent van de Belgische garages zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevindt, schat ik dat een drieduizendtal nummerplaten in handen is van Brusselse garagisten.”

Joost Kaesemans, directeur communicatie bij automobielfederatie Febiac ontkent dat de wetgeving strenger is geworden: “De wetgeving is sinds jaar en dag onveranderd, maar het ziet ernaar uit dat de DIV wijzigingen zal doorvoeren om misbruiken tegen te gaan.”

Niet iedereen gebruikt de Z-platen waarvoor ze dienen. Zo bestaat er al jaren een lucratieve handel in de groene nummerplaten. Garagisten verhuren de nummerplaten, hoewel dat strikt verboden is, aan malafide autoverkopers. Die proberen zo hun handel verborgen te houden voor de fiscus. “Ze gebruiken de Z-plaat om de tweedehandsauto’s te laten keuren. De auto’s worden daarna op de grijze markt verkocht zonder een spoor na te laten voor de fiscus. De nummerplaat traceert terug naar de eigenaar, die vaak niet weet aan wie het kenteken werd verhuurd,” zegt Decrock.

Daarnaast wordt een Z-plaat huren soms ook opgedrongen aan mensen die hun tweedehandsauto willen laten keuren. Dure oplichterij, klinkt het bij de Groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs Goca: “Soms vraagt men 100 tot 150 euro om een plaat te huren,” zegt woordvoerster Marie De Backer.
De praktijken vinden buiten het domein van de keuring plaats, waardoor alleen de politie bevoegd is om ertegen op te treden. Iets wat ze strenger moeten doen, vindt Decrock.

VOLGENDE WEEK: Wat is er aan de hand met de Brusselse fonteinen? Vele werken al jaren niet meer of verkeren in een miserabele toestand.

BIG CITY
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni