Jouw vraag

JOUW VRAAG. Wat is de vuilste straat van Brussel?

Laurent Vermeersch, Luana Difficile
© BRUZZ
21/12/2016

Elke Brusselaar kent wel een plek in zijn of haar wijk waar met de regelmaat van de klok een sluikstort opduikt. De Stad Brussel alleen al haalde vorig jaar maar liefst 1.600 ton sluikstortafval op. Maar wat is de vuilste straat van Brussel, vraagt Rik uit Elsene zich af.

De meeste diensten - zowel de gemeenten als Net Brussel ruimen sluikstorten op - houden geen cijfers bij per straat. Opvallend is dat het meestal dezelfde plaatsen zijn waar afval gedumpt wordt. “Sluikstorters zoeken plekken met minder sociale controle,” zegt Geert Pierre van de netheidsdienst in Schaarbeek. “Dat kunnen plekken zijn met slechte verlichting, of een blinde muur bijvoorbeeld.” Om dezelfde reden zijn ook parkeerstroken in trek.

Ook de nabijheid van markten is een factor. Sommige kramers dumpen hun overschot in de buurt. Glasbollen en kledingcontainers zijn eveneens hotspots. Afval trekt afval aan. Zo snel mogelijk opruimen is de boodschap. Maar dat is een tweesnijdend zwaard. “De keerzijde is dat je mensen krijgt die hun afval net gaan deponeren omdat ze weten dat het toch wordt opgehaald,” zegt Geert Pierre.

Het netheidsprobleem stelt zich zo goed als overal, maar de problematiek lijkt het meest prangend in de volkswijken rond het hypercentrum, zoals Oud-Molenbeek, Kuregem of de Marollen.

Sommigen zien een cultureel probleem, anderen wijzen op de aanwezige armoede. Veel bewoners hebben andere zorgen of hebben geen auto om naar een containerpark te gaan. Het gaat ook om dichtbevolkte wijken die typische aankomstplekken zijn. Er wonen veel mensen die de stad, inclusief talen en gebruiken, nog niet goed kennen. Of ze zijn er maar tijdelijk en doen geen moeite. Bij de volgende verhuizing zetten ze hun inboedel gewoon op straat.

Hoe dan ook blijft het afval een doorn in het oog van de vele andere buurtbewoners die wel geven om een nette straat. Steeds meer burgers klagen de situatie aan via sociale media, of nemen zelf de bezem op.

Na jarenlang wegkijken – een staatssecretaris voor Netheid durfde vuil ooit subjectief te noemen – lijken sinds kort ook de bewindsvoerders wakker geschud. Er kwamen meer straatvegers, meer ophaalrondes en meer vuilnisbakken. Meer controles en hogere boetes ook. Verschillende gemeenten zetten ondertussen ook camera’s in om sluikstorters op heterdaad te betrappen.

In de praktijk is (voorlopig) echter nog geen kentering merkbaar. Sommige structurele problemen blijven ook bestaan. Zo blijft het wachten op bijkomende containerparken. Ook de door het gewest beloofde app om sluikstorten te melden, is er nog niet.

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni