Jouw vraag

JOUW VRAAG. Wie kiest de muziek in de metro?

Michaël Bellon
08/06/2016
Ook in:
nl fr

Het is een vraag die op vele lippen brandt: wie kiest de muziek in de metro? Ook Lore uit Ukkel vroeg het zich af. An Van hamme, woordvoerster bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, geeft een woordje uitleg. “De muziek die in de metrostations wordt afgespeeld, is samengesteld door een extern bedrijf, Ixidia. Zij zijn gespecialiseerd in het samenstellen van muzieklijsten en doen dit ook voor grote restaurantketens en dergelijke.”

Toch kan Ixidia niet zomaar kiezen welke muziek ze in een bepaalde afspeellijst zetten. Hiervoor moeten ze aan voorwaarden voldoen die opgelegd zijn door de MIVB. “Wij hebben aan Ixidia enkele voorwaarden gegeven waaraan ze moeten voldoen voor de verschillende afspeellijsten die ze opstellen. We hebben in onze dagindeling verschillende blokken waarvoor we een andere afspeellijst hebben. Zo draaien we in de ochtend en de voormiddag meestal muziek uit de jaren 1970 en 1980. In de ochtend- en avondspits kiezen we meestal voor populaire hitmuziek. We proberen vooral ook een mooie mix te brengen van verschillende muziekgenres en muziek uit verschillende landen. Het gros van de liedjes is Engelstalig, maar we proberen ook Nederlandstalige, Franstalige en zelfs Italiaanse liedjes in onze afspeellijsten te integreren,” legt Van hamme uit.

Wie ’s avonds, na 20 uur, de metro neemt zal het wel al opgevallen zijn dat er enkel klassieke muziek gedraaid wordt. Ook hiervoor heeft de MIVB zo zijn redenen. “Het is inderdaad zo dat we ’s avonds na 20 uur uitsluitend klassieke muziek spelen. Dit doen we al enkele jaren om de zeden te verzachten en bepaalde groepen uit onze metrostations te weren. Het is naar het voorbeeld van de metrostations in Londen en Madrid, waar ze dit ook doen. Ook daar is gebleken dat bepaalde groepen daardoor minder lang blijven rondhangen in de stations.”

“In alle metrostations wordt hetzelfde nummer afgespeeld. Het is dus niet zo dat je in het ene station een Vlaamse schlager zal horen en in het andere Franse rap. Alles verloopt gelijk in elk station. Wat we wel kunnen doen, is de muziek uitzetten in een bepaald station wanneer er een incident is. Een voorbeeld hiervan zijn de aanslagen in Maalbeek. In de dagen erna hebben we aan Ixidia gevraagd om de muziek aan te passen aan de sfeer die er toen hing in onze hoofdstad,” zegt Van hamme.

In themaperiodes zoals met Kerstmis past de vervoersmaatschappij de muziek ook aan. “Rond Kerstmis en Valentijn spelen we met onze muziek in op het thema. We willen zo meegaan in de sfeer die er heerst. Daarnaast hebben we een samenwerking met verschillende platenlabels om bepaalde albums te draaien en de artiesten te promoten. We hebben al Kings of Leon, Madonna, Lady Gaga en nog veel meer artiesten hun album gepromoot. Al steunen we het liefst van al toch de Belgische en bij voorkeur Brusselse artiesten.”

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni