Een zestigtal imams die een mars door Europa houden tegen terreur, zijn aangekomen op het Beursplein. De delegatie doet verschillende Europese steden aan die getroffen werden door terroristische aanslagen.

Ook Alain Courtois (MR), eerste schepen van de Stad Brussel, en Jan Jambon (N-VA) waren aanwezig. Die laatste zei in een toespraak dat er wel degelijk een wij-zij-opdeling is te maken in de samenleving: "Wij, de autochtonen en moslims en iedereen die het goed voor heeft met onze maatschappij. En zij, een hele kleine minderheid die ons kwaad gezind is."

De imams die vanuit Frankrijk door Europa reizen, willen dat de politiek het klimaat schept om die wij-groep te vergroten, door bijvoorbeeld jongeren een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt, welke achtergrond zij ook hebben. Jambon zei hier oren naar te hebben, maar over concrete maatregelen zoals bijvoorbeeld mystery calls, liet hij zich niet uit.

De imam Hassen Chalghoumi, de voorzitter van de Conferentie van imams in Frankrijk en co-organisator van de mars, bedankte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) voor zijn aanwezigheid en steun. Hij zei dat de terroristen de islam en moslims hebben besmeurd.

De toespraak van de rabbijn Avi Tawil, directeur van het European Jewish Community Centre, werd dan weer verstoord door een man, die hem ook een leugenaar noemde. Agenten overmeesterden de man en verwijderden hem van het plein.

De mars doet Europese steden aan die de voorbije jaren getroffen werden door terroristische aanslagen. Een zestigtal imams verzamelde op 8 juli in Parijs en reisde van daaruit naar Berlijn om er op 9 juli de slachtoffers van de aanslag op de kerstmarkt in december 2016 te herdenken. Bondskanselier Merkel en de Duitse regering woonden de plechtigheid bij.

De mars steekt nog het Kanaal over en houdt halt in Londen. Daar staat op 11 juli een herdenkingsplechtigheid gepland. Nadien trekt de mars opnieuw naar Frankrijk, met haltes op 12 juli aan de Bataclan in Parijs en op 13 juli in Montauban. De mars eindigt op 14 juli in Nice, in aanwezigheid van de Franse president Emmanuel Macron.

Een jaar later

Op 22 maart liggen de aanslagen op de luchthaven en in metrostation Maalbeek een jaar achter ons. Hoe is de stad ondertussen veranderd? Wat maken de nabestaanden door? En wat zijn de sleutels om uit de huidige crisis te raken? Het zijn maar enkele vragen waarop we in ons dossier "Een jaar later" een antwoord proberen te geven.  Lees hier het volledige overzicht van hoe BRUZZ de aanslagen herdenkt.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Een jaar later

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni