Op haar voorpagina schreef La Libre Belgique dinsdag dat het ambt van burgemeester Yvan Mayeur (PS) onverzoenbaar zou zijn met zijn functie bij de intercommunale Vivaqua. Maar de burgemeester bijt, met de steun van minister-president Vervoort, terug. "Mijn cumul is volledig legaal."

Dinsdagochtend schreef La Libre Belgique dat Yvan Mayeur ‘flirt met de illegaliteit’ door zijn ambt als burgemeester te cumuleren met dat van voorzitter van de intercommunale watermaatschappij Vivaqua. Volgens de krant zou een ordonnantie van het Gewest in april 2014 in werking zijn getreden om een artikel van de gemeentewet aan te passen om zo te verhinderen dat burgemeesters of schepenen hun ambt combineren met functies in intercommunales.

De schepenen en burgemeesters die zich al in een ambigue of grijze zone bevonden bij het in voege treden van de ordonnantie, kregen nog respijt tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Maar Mayeur werd pas benoemd tot voorzitter van Vivaqua in juni 2014, nadat de ordonnantie al van kracht was. Volgens Cumuleo verdient de burgemeester overigens 56.546 euro bruto per jaar als voorzitter van de beheerraad en nog eens 714 euro zitpenning als voorzitter van de raad van bestuur van Vivaqua.

Foute interpretatie
BRUZZ vroeg Yvan Mayeur om meer uitleg over de kwestie. De burgemeester laat in een geschreven mededeling weten dat “hij met verbazing akte heeft genomen van het artikel.” Hij benadrukt dat hij sinds het begin van zijn burgemeesterschap in 2013 en zijn voorzitterschap van Vivaqua nog nooit van het Gewest, dat hem controleert, iets te horen heeft gekregen over zijn combinatie van functies.

Dat zijn cumul problematisch zou zijn volgens de wet, berust volgens Mayeur op een foute interpretatie “van een zogenaamde expert in publiekrecht”, die “zijn anonimiteit wil bewaren”, verwijst de burgemeester naar het artikel in La Libre Belgique. Hij legt uit dat de ordonnantie geen politieke mandaten viseert, zoals die van hem, maar wel overheidsfunctionarissen – en ambtenaren. Sterker nog, de aanwezigheid van schepenen en burgemeesters is er zelfs verplicht.

Vervoort steunt Mayeur
Mayeur is duidelijk erop gebrand om zijn reputatie niet te laten besmeuren en riep minister-president – en partijgenoot – Vervoort op om officieel te bevestigen dat hij de regels strikt naleeft en dat het nooit de bedoeling was van het Gewest om politieke mandatarissen te verbieden in beheersraden van intercommunales te zetelen.

Vervoort heeft dat ondertussen ook gedaan. "De onverenigbaarheid bestaat voor mandatarissen die statutair zijn of een arbeidscontract hebben. Dat geldt niet voor Yvan Mayeur die een mandaat bekleedt dat samenhangt met zijn mandaat van burgemeester."

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni