Zowel in Brussel als in Leuven werd woensdag rond 16.45 uur weer een Meyboom geplant, een traditie die volgens de legende teruggaat tot een handgemeen tussen Brusselaars en Leuvenaars in het jaar 1213. In Brussel gebeurde de planting al voor de 709e keer. Leuven begon er pas mee in 1974. Leuvenaars kaapten dat jaar de Brusselse Meyboom voor die kon geplant worden en zijn van oordeel dat het sindsdien hen toekomt om deze boom te planten.

In Brussel ging de planting niet zo vlot, zag BRUZZ-reporter Toon Hendrikx, die ook praatte met Brussels burgemeester en gardevil Philippe Close (PS). "De boom was zo zwaar dat het wat moeilijker was om de boom hier te planten, maar het is gelukt en ik ben tevreden voor Brussel én voor Leuven," aldus Close. Hij wil van het folkloregebeuren een evenement voor jong en oud maken.

De Meyboom, symbool van het jonge ontluikende leven en van groei, dient traditiegetrouw te worden geplant op 9 augustus voor 17 uur, aan de vooravond van het feest van Sint-Laurentius. Aanleiding voor Jan II, hertog in Brabant, om Brussel toelating te geven om jaarlijks een Meyboom te planten, was volgens de legende een vechtpartij tussen Leuvenaars en Brusselaars in de marge van een bruiloftsfeest in het Brusselse. De Brusselaars dreigden het onderspit te delven, tot zij plots werden bijgestaan door de gezellen van Sint-Laurentius. In 1308 werd in Brussel de eerste Meyboom geplant.

In Brussel werd de Meyboom woensdag door de stad gedragen door een stoet met 300 tot 400 deelnemers, onder wie burgemeester Philippe Close (PS). Traditioneel passeerde de stoet langs de Grote Markt waar de boom getoond werd aan de stedelijke bewindvoerders. Onder grote belangstelling werd de boom uiteindelijk geplant op de kruising van de Zavelstraat met de Broekstraat. Speciale gast dit jaar was een folkloristische groep uit Noord-Frankrijk die de vijf meter hoge reuzenkat Caou meedroeg.

In Leuven begon de namiddag traditioneel in het woonzorgcentrum Remy, waar na enkele optredens de boom vanaf 16 uur door de Mannen van 1969 door de stad naar de Grote Markt gedragen werd. Daar stonden enkele honderden personen, onder wie een aantal Leuvense politici zoals burgemeester Louis Tobback, hen op te wachten. Onder het zingen van het Meyboomlied - waarin beklemtoond wordt dat de Leuvense Meyboom de enige echte is - werd de boom geplant en vervolgens ingedanst door enkele volksdansgroepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni