Nieuwe vervoersmiddelen (1): het hoverboard

MD
© BRUZZ
27/07/2016

Vergeet de elektrische fiets of de segway: Brussel wordt stilaan ingepalmd door een pak geavanceerder vervoersmiddelen. Wat dacht je van elektrische steps, hoverboards, monowheels of elektrische skateboards? Deze zomer stelt BRUZZ ze één per één aan je voor. Vandaag: het hoverboard.

Het lijkt wel of de scènes van Marty McFly uit de cultklassieker Back To The Future helemaal bewaarheid worden: 2015 werd inderdaad het jaar van het hoverboard. Boven de grond zweven zoals in de film doen de toestellen nog net niet, maar ook op twee wielen krijgt het hoverboard een futuristische look mee en duikt het toestel steeds meer op in het Brusselse straatbeeld.

In eerste instantie is het hoverboard vooral bedoeld als gadget voor kinderen, vindt Serge Werdefroy van skateshop Twin Shop in Ukkel. Hij verkoopt zelf hoverboards van 2x 350 watt, na anderhalfuur opladen goed voor een autonomie van ongeveer 15 kilometer en een topsnelheid van 12 kilometer per uur. “Een echt vervoersmiddel zou ik het niet noemen”, aldus Werdefroy. “Het is vooral bedoeld voor gebruik op gesloten, effen plaatsen zoals parkings en afgesloten straten.”

“In 2015 explodeerde het hoverboard ineens enorm, afgelopen winter lag het ding onder zowat elke kerstboom”, vertelt Werdefroy. “Nu verkopen ze het overal in alle maten en kleuren. Zelfs in de Mediamarkt kan je het tegenwoordig vinden.”

4x4
Toch bestaan er ook modellen die zich niet op kinderen richten en waarmee de makers het hoverboard als waar vervoersmiddel in de markt willen zetten. Dergelijke modellen vind je bijvoorbeeld in de Weebot-winkel in de Vlaamsesteenweg. Die winkel verkoopt ook monowheels, elektrische steps en drones, maar wil toch vooral focussen op het hoverboard in al zijn vormen.

“Het hoverboard is ons best verkochte product”, zegt André Pereira van Weebot. Naast de eerder genoemde modellen biedt Weebot ook hoverboards aan die meer autonomie en meer snelheid herbergen. In de winkel vind je zelfs 4x4-modellen. “Met deze modellen zit je goed als je het in steden zoals Brussels als echt vervoersmiddel wil gebruiken. De kasseien en hoge stoepranden vormen geen enkel probleem voor deze krachtige hoverboards.”

Na tien minuten went de intuïtieve werking van het hoverboard. © M.D.

Na 10 minuten ben je er helemaal mee weg, verzekert Pereira ons. En inderdaad, even testen in de winkel leert dat het toestel bijzonder intuïtief werkt. Het volstaat om wat naar voor te leunen om te vertrekken, tot stilstand komen doe je door opnieuw achteruit te leunen. Scherpe bochten neem je alsof het niets is: even met de tegenovergestelde voet naar voor leunen en je bent al 180 graden gedraaid. Voor wie graag wat extra stabiliteit inbouwt, zijn er ook hoverboards met een zadel.

Weebot komt uit Parijs en vestigde nog maar net een eigen winkel in Brussel. “In Frankrijk zijn deze vervoersmiddelen werkelijk overal. Ook Brussel gaat stilaan voor de bijl, maar mensen moeten nog leren dat dit ook echt een alternatief is voor de fiets en de auto.”

Basismodellen vind je bij Twin Shop in Ukkel tussen 350 euro en 450. Wie graag een steviger model – al dan niet inclusief bluetooth - heeft kan een bezoekje brengen aan Weebot in de Vlaamsesteenweg, waar modellen tot 700 euro beschikbaar zijn.

In de zomerreeks 'nieuwe vervoersmiddelen' lees je vrijdag het volgende deel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni