Nieuwe vervoersmiddelen (4): de YikeBike

Mathias Declercq
© BRUZZ
11/08/2016

Vergeet de elektrische fiets of de segway: Brussel wordt stilaan ingepalmd door meer geavanceerde vervoersmiddelen. Wat dacht je van elektrische steps, hoverboards, monowiels of elektrische skateboards? Deze zomer stelt BRUZZ ze één per één aan je voor. Vandaag: de YikeBike.

De YikeBike, dus. Geen zorgen als je er nog nooit van had gehoord, want het toestel is fónkelnieuw en komt nog maar net overgewaaid van Nieuw-Zeeland. Het gaat om een elektrische vouwfiets, maar dan één waarbij je zelf niet trapt en ook volledig elektrisch remt. Het stuur situeert zich achter het lichaam, waardoor je achteruit leunt om zo met je armen de gas- en remknoppen te bedienen.

In het Brusselse straatbeeld zal je er nog geen aantreffen, daarvoor is het nog wachten op een verdeler die een eigen winkel opricht in onze hoofdstad. Bijna was het zover, met de aankondiging van de Electric Valley-winkel in de Louizalaan, waar naast elektrische fietsen en elektrische skateboards ook de YikeBike verkocht zou worden.

Uiteindelijk koos ondernemer Eric Chevallet toch voor Parijs om zijn eerste winkel te openen. “De omstandigheden zijn de laatste tijd niet ideaal in Brussel. Je hebt natuurlijk de impact van de terreur op de lokale handel, maar vooral de problemen met de Louizatunnel en de andere mobiliteitsproblemen nopen mij ertoe om toch uit te wijken.” Een Brusselse winkel blijft echter wel een doel, maar dat plan staat even op hold, vertelt Chevallet.

Kasseien van de Zavel
Chevallet is desalniettemin één van de eerste in Europa die de YikeBike verdeelt. Met een gewicht van iets minder dan 15 kilogram, modellen in carbon en aluminium en een gemiddelde opplooitijd van tussen de 5 en de 10 seconden mikt Chevallet vooral op het werkvolk dat zich efficiënter wil verplaatsen. Na 100 minuten opladen kan je er zo’n 20 kilometer tegen aan met een maximumsnelheid van 23 kilometer per uur.

“Het toestel is echt perfect voor mensen die binnen de stad pendelen. Ik heb de YikeBike al meermaals uitgetest in Brussel, ook op de kasseien van de Zavel. Met het grote voorwiel hop je ook gemakkelijk over stoepranden”, aldus Chevallet. “Bovendien is het toestel gemakkelijk op te plooien en mee te nemen. Daar is echt nog een markt voor: mensen moeten hun vervoersmiddel ook kwijt kunnen als ze niet over een garage beschikken. De YikeBike zet je gewoon in je appartement.”

De YikeBike. © M.D.

Met het stevige prijskaartje van rond de 5000 euro zal de Yike Bike vooral de hogere middenklasse aanspreken, erkent Chevallet. “Mensen die in kostuum naar hun werk gaan, ga je niet zo rap op een elektrisch skateboard zien (lacht)”. De Yike Bike moet hun ideale oplossing worden. Om die ambitie waar te maken is het toestel ook volledig uitgerust voor het verkeer. Richtingaanwijzers, remlichten, een toeter, gewone lichten: De Yike Bike lijkt klaar om zijn plaats in het straatbeeld in te nemen.

Met het toestel wil Chevallet op termijn ook in Brussel scoren. “In steden zoals Amsterdam en Kopenhagen neemt maar liefst 30 tot 40 procent van de mensen de fiets om naar het werk te gaan. Die steden zijn veel platter, dus om hetzelfde resultaat hier te bekomen, hebben we in heuvelige steden zoals Brussel een duwtje in de rug nodig. Letterlijk”, lacht Chevallet.

De webshop is voorlopig nog in constructie, maar wie toch al bij de eerste wil zijn om een Yike Bike te bemachtigen, kan aankloppen bij Electric Valley.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni