Primeur met kunsthart op komst voor Sint-Pietersziekenhuis

GR
© BRUZZ
05/05/2017

De kans is reëel dat het Sint-Pietersziekenhuis in de Marollen straks het eerste Belgische ziekenhuis wordt dat een harttransplantatie uitvoert met een volledig autonoom kunsthart. Het Frans medische bedrijf Carmat vindt om verschillende redenen het Brusselse ziekenhuis de ideale kandidaat.

Het Sint-Pietersziekenhuis in de Marollen is volgens het Frans medische bedrijf Carmat de ideale kandidaat om de eerste Belgische transplantatie uit te voeren met een volledig autonoom hart. “We zijn geselecteerd omwille van de capaciteiten van ons team, maar ook de gemeenschappelijke taal en onze gunstige geografische ligging spelen in ons voordeel”, zo zegt hoofd chirurgie Didier De Cannière in Le Soir.

‘Verdacht overlijden’
Carmat ontwikkelde zijn volledig autonome kunsthart zo’n vier jaar geleden. Er is enkel nog een draadje aanwezig dat verbonden is met externe batterijen. Die doen de pompen werken die het bloed van zuurstof moeten voorzien.

Tussen 2013 en 2016 werden er vijf succesvolle transplantaties uitgevoerd bij mensen met een terminale hartaandoening. Hierdoor konden de patiënten hun leven met enkele dagen, weken en soms zelfs maanden verlengen.

De laatste patiënt overleed evenwel al na 47 dagen, waardoor het Franse medicijnagentschap besliste de transplantaties met het artificiële kunsthart tijdelijk stop te zetten. Het werd sinds kort duidelijk dat de persoon in kwestie zelf verantwoordelijk was voor zijn dood als gevolg van een slechte vervanging van de batterijen.

Daarom besliste datzelfde agentschap woensdag, zes maanden na het ‘verdachte’ overlijden, om het licht weer op groen te zetten voor transplantaties met het kunsthart van Carmat.

‘Wij zijn er klaar voor’
De Cannière is klaar om de uitdaging aan te gaan en heeft er het volste vertrouwen in. “Ongeveer 250.000 mensen lijden aan een (terminale) hartkwaal, maar per jaar hebben slechts 2.200 het geluk een geschikte donor te vinden.”

“Met dit kunsthart zijn we in staat om in de toekomst veel meer levens te redden, of in ieder geval te verlengen. Dankzij voortdurende verbeteringen aan het hart is de betrouwbaarheid ervan ook een pak toegenomen.”

Nu het veto is opgeheven, staat volgens De Cannière niets een eerste operatie nog in de weg. “Er moet nog overleg gepleegd worden in de ethische commissie, maar door de toegenomen medische kennis kunnen bepaalde vragen al vanzelf worden geschrapt. Daardoor kan het snel gaan. In ieder geval is ons team zowel op psychologisch als fysiek vlak klaar voor de strijd.”

Bekijk hieronder een simulatie van het kunsthart:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni