De Brusselse rechtbank van koophandel heeft dinsdagochtend het failliet van Sheraton uitgesproken. Het hotel van 30 verdiepingen en meer dan 500 kamers is het grootste van het land, er staan zo'n 200 banen op de tocht. De rechtbank heeft twee curatoren aangesteld, die ervoor moeten zorgen dat eerst achterstallige belastingen betaald worden.

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad werd dinsdagmiddag bekend gemaakt dat het hotel morgen woensdag zijn deuren sluit. De 200 personeelsleden krijgen dan hun ontslagbrief. Gasten die nog een kamer gereserveerd hebben worden overgeboekt naar andere hotels van de groep.

De eigenaar van het hotel had in september bij de handelsrechtbank bescherming gezocht tegen zijn schuldeisers.

Oorzaken
Over de oorzaak van het faillissement doen verschillende theorieën de ronde. Sommige waarnemers wijten het aan de crisis in de hotelsector en/of de werken aan het Rogierplein. Anderen hebben het dan weer over een zakelijk dispuut tussen de eigenaars van het hotel, de Zweedse Nordström-groep, en de uitbater ervan, hotelgroep Starwood.

Inzet van dat dispuut zijn naar verluidt de renovatiekosten van het hotel, die zouden oplopen tot 50 miljoen euro. Zo zou het asbest dat sinds de jaren ’70 in de muren zit, moeten verwijderd worden.

Volgens Horeca Brussel bepaalde het overnamecontract tussen Starwood en Nordström van zeven jaar geleden dat die laatste het hotel moest renoveren. “Wij schatten dat dat meer dan 50 miljoen euro zou kosten, maar die investering is dus nooit gebeurd”, zegt Eric Catry aan BRUZZ. “Vandaag is het hotel versleten.”

Bovendien zegt Horeca Brussel dat een hotel van meer dan 500 kamers – het grootste van België – geen plaats meer heeft in het huidige hotellandschap. Lees: een bedrijf als Airbnb boekt aanzienlijk minder kosten dan een Brusselse Sheraton met 200 personeelsleden. "Zeker wanneer toeristen uit Azië nog steeds wegblijven uit Brussel woog de loonkost erg door op de rentabiliteit van het hotel", aldus nog Catry.

"Bewust failliet"
Volgens vakbondssecretaris Xavier Muls (ACLVB) stuurde de eigenaar bewust aan op een failliet. “Eigenaar Nordström was tot twee maal toe niet geïnteresseerd om met Starwood een franchisecontract af te sluiten: dat wijst erop dat Nordström op een failliet aanstuurde en de vertrekvergoedingen door het fonds de faillite (Fonds tot vergoeding van de in geval van Sluiting van Ondernemingen ontslagen werknemers, ofwel FSO, red.) Daarna zou hij dan de nodige renovatiewerken kunnen uitvoeren.”

Muls zegt dat "twee grote hotels" hem recent hebben toevertrouwd dat ze op zoek zijn naar ervaren personeel en dat mogelijk onder het voormalige Sheraton-personeel gaan zoeken.

In een statement zegt hotelgroep Starwood dat het faillissement te wijten is aan de "financiële situatie" van de uitbater, en niets te maken heeft met het merk Sheraton. Ook wijst Starwood erop dat het hotel tot nader order blijft draaien.

De teloorgang van het Sheratonhotel is voor hoteliers het symbool geworden van de crisis in de hotelsector sinds de aanslagen in Brussel. Destijds heeft de leiding van de Brussels Hotel Association de neergang van het Sheraton aangegrepen om aan de overheid extra hulp te vragen voor een volgens hen historische crisis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni