Het overgrote deel van de frietkoten in Brussel is verouderd. Daarom lanceert de Stad, in samenwerking met de Brusselse frituristen, een ontwerpwedstrijd die acht frituren in onze hoofdstad een nieuwe look moet geven. ‘De vernieuwde frietkoten moeten iconische referentiepunten worden in de stad’, aldus Brusselse schepenen Marion Lemesre (MR) en Geoffroy Coomans de Brachene (MR).

De Belgische friet is misschien wel het bekendste exportproduct van ons land en wordt ook in onze hoofdstad lustig verorberd. Heel wat Brusselse frietkoten verkeren echter in erbarmelijke toestand en daar wil de Stad iets aan veranderen.

Streling voor het oog
In samenwerking met de frituuruitbaters organiseert het een ontwerpwedstrijd die acht frietkoten en kiosken op het grondgebied van de Stad moet opkalefateren. “In de eerste plaats moeten de frietkoten weer een streling voor het oog worden”, zo zegt schepen voor Economische Zaken Marion Lemesre (MR).

“Het zijn symbolische locaties binnen onze cultuur en die moeten gemakkelijk herkenbaar zijn. Daarnaast willen we dat de nieuwe bakstenen constructies beter aangepast zijn aan de noden van de friturist. De renovatie moet zeker ook voor meer comfort zorgen.”

Het gaat in totaal om acht frietkoten. Vier daarvan bevinden zich op het Peter Benoîtplein, de Kapellemarkt, het Arthur Van Gehuchtenplein en aan de rotonde Charles Demeer. De overige vier staan in de Eeuwfeestlaan, de Lakensestraat, de Verdunstraat en de Antwerpsesteenweg.

Enkel deze frituuruitbaters waren bereid mee te stappen in een verhaal waarbij de Stad de frituren opknapt, maar ook eigenaar wordt. In ruil betalen de uitbaters wel een maandelijkse vergoeding zoals dit reeds het geval is voor zij die de kiosken in de Brusselse parken uitbaten.

Londen als inspiratiebron
Schepen van Stedenbouw en Erfgoed Geoffroy Coomans de Brachene (MR) wil van de frietkoten ‘iconische referentiepunten maken in de stad’. Daarvoor deed hij inspiratie op aan de overkant van het Kanaal.

“Het is onze wens om een specifiek Brussels frietkotenmodel te creëren. Naar analogie met de Londense telefoonhokjes, willen wij van dit symbool van de Belgische gastronomie een architecturaal pareltje maken.”

“Wij nodigen dus alle architecten- en stadsplanningsbureaus van Brussel en daarbuiten uit om deel te nemen aan dit project. Het is een gouden kans om een uniek product van onze nationale identiteit in de schijnwerpers te zetten”, zo besluit Coomans de Brachene.

Kwaliteitscharter
Verder worden er niet alleen plannen gesmeed voor gloednieuwe frietkoten, ook de friet zelf zal in de toekomst moeten voldoen aan nieuwe voorwaarden. Zo zal er een kwaliteitscharter worden opgesteld die moet waken over de kwaliteit van de lekkernij.

“Dit charter wordt het handelsmerk voor goede Brusselse frieten. De criteria hebben betrekking op de kwaliteit van de aangeboden producten, de naleving van hygiëne- en veiligheidsvoorschriften en de tevredenheid van de klant”, zo besluit Lemesre.

Architecten en andere professionals met ervaring binnen de publieke ruimte, kunnen nog tot 17 oktober ontwerpvoorstellen indienen van een modelgebouw. Op het einde van die maand wordt dan de laureaat bekend gemaakt die zijn project concreet mag uitvoeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni