Begin 2016 wordt in heel België een kilometerheffing voor vrachtwagens ingevoerd. De Brusselse regering legt een heel eigen heffing op, die het gebruik van gewest -en gemeentewegen ontraadt. De grote warenhuizen spreken nu al van een platte pestbelasting.

Brussel voert over minder dan een jaar een slimme kilometerheffing voor vrachtwagens in. Maar hoe intelligent is die? Om te beginnen wordt vrachtwagens die gewestwegen gebruiken, een dubbel tarief aangerekend en voor gemeentewegen wordt dat tarief zelfs verdrievoudigd. En daar stopt het ook: er wordt bij voorbeeld géén onderscheid gemaakt tussen piek- en dalverkeer.

"Deze kilometerheffing is al een stukje slim maar nog niet volledig en het effect zal beperkt zijn", zegt Cathy Macharis, mobiliteitsexpert aan de VUB. "Het kan wel een eerste belangrijke stap zijn. Ik vermoed dat men het systeem eerst wil uittesten om het dan uit te breiden naar de bestelwagens."

Brussel rekent op 4 procent minder vrachtwagens op zijn gewestwegen, 14 procent minder op zijn gemeentewegen. Maar Cathy Macharis vreest dat het probleem vooral zal worden verlegd naar lichtere bestelauto's. En die vervuilen, alle verhoudingen in acht genomen, nog meer: met meer CO2 en meer fijn stof.

Intussen zwelt het ongenoegen aan: alvast de supermarkten reageren 'not amused'.

"Dit is een vlakke belasting waarbij de overheden vooral geld willen binnehalen", zegt Dominique Michel van groothandelsfederatie Comeos. Uiteindelijk dreigt de consument het gelag te betalen.

Pilootproject
De warenhuizen hadden trouwens een project om voor dag en dauw te laden en te lossen met stille vrachtauto's. Maar die worden nu dus even zwaar belast 's nachts als pal in de ochtendspits.

"Wij zijn al vier jaar bezig met pilootprojecten in Brussel en in Vlaanderen en krijgen nu te horen dat iedereen op dezelfde manier belast wordt. Zonder rekening te houden met inspanningen op vlak van mobiliteit. Dat is een supernegatief signaal."

Deze kilometerheffing zou in 2016 fiscaal 28 miljoen euro kunnen opbrengen. Maar waar dat geld naartoe gaat, weet het Brussels gewest nog niet. "Dat zou vooral moeten gaan naar duurzame oplossingen, zoals de distributie organiseren rond een stedelijk verdeelcentrum of de goederenstroom verplaatsen naar de binnenvaart en de spoorwegen", aldus nog Macharis.

Het blijft dus de vraag wanneer de Brusselse kilometerheffing een echt slimme heffing wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni