De Kenners

'Tweedeling Brusselse instellingen (F-NL) is achterhaald'

Robert Esselinckx, Steven Van Garsse
© BRUZZ
18/01/2017

Geef de Brusselaars een tweede stem, zodat de verkiezingen in de hoofdstad beter aan de Brusselse realiteit beantwoorden. Dat is waar Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) voor pleit in De Kenners. De gewaarborgde vertegenwoordiging gaat niet op de schop, maar krijgt zo minder gewicht.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) pleitte deze week voor een grondige hervorming van de Brusselse instellingen tegen 2024 met decumul, gelijklopende verkiezingen in gemeente en gewest en minder mandatarissen als speerpunt.

Minister Gatz vindt het interessant pistes, is bereid om hierover aan tafel te zitten met Vervoort en plaatst hier tegelijk zijn Brusselstem tegenover, een voorstel dat hij eerder al verdedigde.

Tweede stem
Vandaag kiezen de Brusselaars voor het Brussels parlement voor een Nederlandstalige lijst óf voor een Franstalige lijst. Kandidaten kunnen nooit op beide lijsten staan. Een tweetalige lijst indienen is onmogelijk.

Wie ooit op een Nederlandstalige lijst heeft gestaan, mag daarna niet meer op een Franstalige lijst gaan staan. Beide lijsten hebben een gewaarborgde vertegenwoordiging in het parlement: 17 Vlaamse zetels en 72 Franstalige zetels.

Gatz wil op zich niet af van de gewaarborgde vertegenwoordiging – “dat is een erg gevoelig onderwerp” – maar voegt er een tweede stem aan toe, waardoor Nederlandstalige kiezers ook voor Franstalige kandidaten kunnen stemmen, en Franstalige voor Nederlandstaligen kandidaten.

Daardoor krijgt het taalgesplitst aspect van de Brusselse gewestverkiezingen wat minder gewicht en ‘verbrusselen’ de verkiezingen. “Brusselaars moeten voor Brusselaars kunnen stemmen,” verduidelijkt Gatz.

'Door realiteit ingehaald'
Gatz legt in De Kenners ook uit waarom hij voorstander is van de hervorming. Hij vindt dat het huidig systeem haaks staat op het Brussel van vandaag. Gatz: “Je beseft dat de tweedeling jaar na jaar door de Brusselse realiteit wordt ingehaald.”

Door de verkiezingen beter aan te passen aan de Brusselse realiteit “krijg je bovendien wellicht een nieuwe generatie Brusselse politici die meer geloven in samenwerking dan in confrontatie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni