Weyts weigert cruciale gronden voor Eurostadion te verkopen

© Belga
28/03/2017
Ook in:
nl fr

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) is niet van plan om voor de bouw van het Eurostadion cruciale gronden te verkopen. "Het project staat mijlenver van zijn oorspronkelijke doel af", aldus de minister.

De volgende aflevering in de saga rond het Eurostadion. Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) maakt zich sterk geen gronden te zullen verkopen die cruciaal zijn voor de bouw van het Eurostadion op Parking C in Grimbergen. Beide gronden zijn eigendom van het Agentschap Wegen en Verkeer. Dat stemde begin 2015 principieel in met het vervreemden van de restgrond en schreef dat Ghelamco dit kon toevoegen aan de finale offerte in de aanbestedingsprocedure. Het Agentschap bevestigde dat in maart 2016.

"Nu al de procedures zijn doorlopen en zowel Ruimte Vlaanderen als de gemeente Grimbergen zich negatief hebben uitgesproken, lijkt het me zinloos om een hele carrousel aan beroepsprocedures op te starten", zegt Weyts, wiens partij in Brussel al langer een lans breekt voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion.

'Blijft niets van oorspronkelijke project over'
Weyts wijst er op dat de vorige Vlaamse regering zich bereid toonde om het project te faciliteren, met de uitdrukkelijke bedoeling een nationaal voetbalstadion te bouwen en er de openingswedstrijd van het EK 2020 te spelen.

"Daar blijft nu niets meer van over. Vandaag blijkt het noch om een nationaal stadion, noch om een voetbalstadion te gaan. Niet alleen de Belgische voetbalbond (KBVB) en RSC Anderlecht hebben zich gedistantieerd van het project, ook de gemeente in kwestie toont zich uitdrukkelijk geen vragende partij meer", gaat de minister voort.

"Uiteindelijk blijft er gewoon een kantorencomplex over. Dat staat mijlenver van hetgeen oorspronkelijk werd voorgesteld."

Groen tevreden
Vlaams fractieleider Björn Rzoska (Groen) is tevreden dat Vlaams minister Ben Weyts 'de oproep van Groen' heeft gevolgd om de Vlaamse gronden die nodig zijn voor het Eurostadion niet te verkopen.

"Een project met zo'n impact op de leefbaarheid en de mobiliteit kan niet op die plaats aan de Ring rond Brussel", aldus Rzoska, die erop wijst dat zijn partij enkele weken geleden heeft aangekaart dat beide percelen voor de realisatie van het Eurostadion nodig zijn.

Ghelamco: 'Onbegrijpelijk'
Ghelamco zelf reageert verrast op de uitspraken van Ben Weyts. Ghelamco herinnert eraan dat daarbij het principieel akkoord werd bevestigd voor de verkoop van het perceel. "Een beroepsprocedure afdoen als 'zinloos' is onbegrijpelijk, te meer in deze situatie", vindt de bouwpromotor.

"Begin maart van dit jaar verklaarde minister Weyts vervolgens dat hij pas over een verkoop van de betreffende gronden zou beslissen nadat alle procedures zijn afgerond", zegt Ghelamco, dat benadrukt dat de procedures zeker nog niet zijn afgerond. "Integendeel zelfs. De buurtweg is nog niet formeel afgeschaft, waardoor de beslissing omtrent de bouwaanvraag niet anders dan negatief kan zijn. Reden te meer voor Ghelamco om in beroep te gaan."

Het bedrijf wijst erop dat het al meermaals heeft gevraagd dat de bevoegde instanties "in alle onafhankelijkheid" hun werk kunnen doen, met respect voor de bestaande procedures en regelgeving. "Ghelamco heeft zich steeds aan de procedures gehouden en zal dat blijven doen."

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni