Analyse Ganshoren: Veel gekibbel, weinig ambitie

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
07/10/2012
De kaarten zijn flink geschud in Ganshoren. De verkiezingsnacht belooft dan ook spannend te worden. Kan PS-burgemeester Michèle Carthé haar macht behouden, of wordt haar voormalige medestander Pierre Kompany – nu ProGanshoren – de eerste zwarte burgemeester van Brussel? Of gaat de MR met de trofee lopen?

N a de verkiezingen van 2006 wist Michèle Carthé, burgemeester sinds 2001, opnieuw een college samen te stellen met een comfortabele meerderheid. Haar Lijst van de Burgemeester, bestaande uit PS, CD&V, VLD, SP.A en enkele onafhankelijken, sloot een coalitie met CDH. Samen bezetten ze zestien van de 27 zetels.
Maar net zoals tijdens de legislatuur dáárvoor spatte de meerderheid uiteen. In de periode 2001-2006 kreeg Carthé het aan de stok met de eigengereide eerste schepen Hervé Gillard (MR). Het ging zo ver dat de MR niet meer op Carthés burgemeesterslijst mocht staan en in de oppositie belandde. Daar hebben Gillard en zijn kompanen zich zes jaar lang slechte verliezers getoond. MR voerde op een weinig constructieve, soms behoorlijk kinderachtige manier oppositie. Carthé beet van zich af met een mix van humor, arrogantie en venijn. De gemeenteraden leken dan ook al te vaak op een ruziënd kleuterklasje.

Ook binnen het college ontstond tweespalt. De ruzie begon vorig jaar tijdens de besprekingen binnen de PS over de lijstvorming. Pierre Kompany, vader van voetballer Vincent en zelf schepen van Openbare Werken en Netheid, was niet tevreden over zijn plaats en probeerde de PS ervan te overtuigen dat de burgemeesterssjerp toekomt aan de kandidaat die de meeste stemmen haalt. Kompany beet in het zand en keerde de LB de rug toe, samen met Chantal De Saeger, PS-schepen van Stedenbouw en Sport.

Ook bij CD&V en coalitiegenoot CDH bleek veel ongenoegen te bestaan, met name over het autoritaire optreden van Carthé, die alles het liefst alleen beslist. Vier afvallige schepenen - naast Kompany en De Saeger ook Marina Dehing (CD&V) en Laetitia Bergers (CDH) - hadden plots zware kritiek op de manier waarop enkele grote gemeentelijke dossiers de laatste jaren waren aangepakt: het zwembad Nereus, dat al sinds 2002 dicht is; het OCMW-rusthuis Heideken, dat hopeloos verouderd is; de bibliotheek, die nog altijd tweetalig is en daardoor heel wat subsidies misloopt.

De twee PS-schepenen, inmiddels uit de PS gezet, CD&V en CDH besloten zich te verenigen en met een nieuwe formatie, ProGanshoren, naar de verkiezingen te trekken. Pierre Kompany wierp zich op als kandidaat-burgemeester.

(lees verder onder het kader)


Partners opgebruikt
Carthé bleef achter met een verzwakte burgermeesterslijst. Ze heeft nog wel de steun van SP.A en Open VLD, maar het wegvallen van een deel van de PS, en van CD&V en CDH is een ferme domper. Ze hengelt intussen dan ook naar de gunsten van MR-opponent Hervé Gillard, die echter zelf ook kandidaat-burgemeester is. MR zou aanvankelijk samen met FDF opkomen, ondanks de officiële scheiding tussen de partijen, maar inmiddels is de liefde alweer over en dienden beide partijen apart een lijst in.

Afgezien daarvan geniet Gillard duidelijk van het feit dat hij nu de touwtjes in handen heeft. Het staat immers vast dat geen enkele lijst de absolute meerderheid zal behalen. Er moet dus een coalitie gevormd worden, van twee of drie partijen. Zowel LB als ProGanshoren ziet de Franstalige liberalen als bevoorrechte partner, hoewel er geen voorakkoord zou zijn gesloten. Ook Ecolo-Groen, voor het eerst aangevoerd door een Nederlandstalige - de ervaren en perfect tweetalige Alain Beeckmans -, kan een belangrijke rol gaan spelen. De groenen zaten tijdens de vorige legislatuur in de meerderheid, maar werden in 2006 door Carthé ingeruild voor CDH. "Carthé heeft in twaalf jaar tijd al haar coalitiepartners opgebruikt," zegt Beeckmans.

Nieuwkomer N-VA, geleid door senator Karl Vanlouwe, is wellicht nog te klein om iets te kunnen betekenen bij de onderhandelingen.

De aanhoudende spanningen binnen het college hebben, samen met het door het Gewest opgelegde financiële saneringsplan, geleid tot immobilisme bij het bestuur. Op een speeltuintje, een crèche en een synthetisch voetbalveld na is er de afgelopen zes jaar weinig opzienbarends gebeurd in Ganshoren. Alle grote dossiers slepen aan. Beliris (federale subsidie voor het Gewest) is sinds kort wel volop bezig met de renovatie van het zwembad Nereus, maar het schepencollege is er nog altijd niet in geslaagd om met de buurgemeenten een akkoord te bereiken over de vermoedelijk verlieslatende uitbating.

Voor de bibliotheek is eindelijk een oplossing in zicht. Met dank aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie, die bij de verbouwing van gemeenschapscentrum De Zeyp een hele verdieping vrijhoudt voor een Nederlandstalige bibliotheek. De huidige tweetalige bib aan de Louis de Brouckèrelaan kan dan omgevormd worden tot Franstalige bib.

In het dossier van Home Heideken zit echter hoegenaamd geen schot. Het bejaardentehuis, waar de bewoners nog op de gang naar douche en toilet moeten, beantwoordt totaal niet meer aan de normen. OCMW-voorzitster Carine Delwit (CDH) werkte dan ook een voorstel uit voor de afbraak en wederopbouw van het home (kostprijs: 14 miljoen). Te duur, vond Carthé, die daarop zelf een - goedkoper, maar in de ogen van CDH onrealistisch - renovatievoorstel deed. De nieuwe meerderheid zal de knoop mogen doorhakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni