'Brusselse fusie is als achttien kalkoenen naar kerstdiner brengen'

© brusselnieuws.be
16/04/2016

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) pleit nogmaals voor een bestuurlijke vereenvoudiging van Brussel. Daarnaast stelt hij dat achter de "puist" die terroristen zijn, een veel grotere "kanker" schuilgaat. "Een deel van de moslimgemeenschap danste na de aanslagen. Dat is het echte probleem."

"De Brusselse lasagne is aan vereenvoudiging toe ", zegt Jambon in een interview met De Standaard. "Negentien burgemeesters, zes politiezones, de hogere ambtenaar, de instelling Preventie en Veiligheid bij minister-president Rudi Vervoort, de federale instanties... Dat aantal moeten we reduceren. Makkelijk is dat niet. Als we Brussel fusioneren, zal het zijn alsof we achttien kalkoenen naar het kerstdiner brengen."

Verder komt Jambon nog eens terug op de verwijten van burgemeester Yvan Mayeur (PS). "Ik ben minister van Binnenlandse Zaken, hij is burgemeester van een grote stad. Het betaamt niet dat wij oorlog voeren in de media, zeker niet in dit tijdvak. Daarom reageer ik niet. Ik probeer correct te werken met hem. Hij vroeg om samen een persconferentie te houden, wel, ik ben speciaal van Brasschaat afgekomen omdat ik dat belangrijk vond."

"Hij klaagt over een tekort aan agenten. Maar de invulling van de lokale politie is zijn verantwoordelijkheid. En als Brussel steun vraagt bij de federale politie, krijgt de stad altijd meer agenten dan gevraagd. Maar inzake het al dan niet vertrekken van manifestanten naar Brussel heb ik geen enkele bevoegdheid."

In hetzelfde interview stelt de minister ook dat de samenleving gefaald heeft door een aantal "knipperlichten" rond integratie te negeren. "We overschreden daarbij een grens, waardoor het gevaar te diep wortel schoot. Daardoor hebben de noodzakelijke maatregelen, die we nu nemen, niet onmiddellijk effect."

Dansende moslims
"Een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen. Ze gooiden met stenen en flessen naar politie en pers bij de arrestatie van Salah Abdeslam. Dat is het echte probleem. Terroristen kunnen we oppakken, uit de samenleving verwijderen. Maar zij zijn slechts een puist. Daaronder zit een veel moeilijker te behandelen kanker. We kunnen dat aan. Maar niet van vandaag op morgen. En de politiek zal zichzelf moeten overstijgen."

De uitspraak over de dansende moslims lokte ondertussen al heel wat reactie uit. De website Apache vroeg de minister om zijn bewering te staven, maar dat kon hij niet meteen. "Dansen op straat is niet verboden, er worden geen processen-verbaal van opgemaakt", klinkt het. "Maar dit is geen losse flodder. Er waren wel degelijk dansende moslims die de aanslagen toejuichten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni