Communautair akkoord: Wat valt op?

© brusselnieuws.be
11/10/2011
‘Memorabel’, ‘Historisch’, ‘Een fundamentele stap’… Grote woorden bij de presentatie van het zogenaamde ‘Vlinderakkoord’ van formateur Di Rupo. De Brusselse elementen zijn ondertussen bekend. We visten er nog wat minder belichte aspecten uit.

De grote lijnen van akkoord voor het Brussels Gewest zijn bekend: een herfinanciering van 461 miljoen euro tegen 2015, extra bevoegdheden en een (bescheiden) interne hervorming. Toch zitten er in het Vlinderakkoord nog wat minder bekende zaken.

  • De 'hoofdstedelijke gemeenschap': die wordt opgericht middels een bijzondere wet, maar blijft voorlopig een lege doos. De drie gewesten en de gemeenten van de oude provincie Brabant zijn er sowieso lid van, de provincies mogen zich aansluiten als ze willen. Er zal gediscussieerd worden over mobiliteit, verkeersveiligheid en wegenwerken. De gemeenschap is nog niet voor morgen, de drie gewesten moeten eerst een samenwerkingsakkoord afsluiten. Het is ook nog niet duidelijk of dit orgaan enige reële macht zal uitoefenen.
  • Die al dan niet reële macht zal onder meer van belang zijn voor de op-en afritten van de Brusselse Ring. Het akkoord specifieert dat er over het afsluiten van op- en afritten "vooral overlegd zal worden". Wat dit in de praktijk betekent is voorlopig nog niet duidelijk.
  • Twee hete communautaire hangijzers worden geëvacueerd naar werkgroepen, namelijk de positie van de vice-gouverneur (die toeziet op de naleving van de taalwet) en tweetalige kieslijsten. Belangrijk hier is dat die werkgroepen alleen Brusselse vertegenwoordigers zullen tellen. Over de discussie omtrent de tweetaligheid van ambtenaren is in het akkoord niets terug te vinden.
  • In tegenstelling tot wat eerder de ronde deed, wordt er niets gewijzigd aan de huidige bevoegdheden in verband met parkeerbeleid.
  • Het Gewest krijgt de mogelijkheid om, net als de gemeenschappen, gemeentelijke sportinfrastructuur te financieren.

Ten slotte krijgt Brussel nog een institutionele primeur: de parallelle bevoegdheid. Zo wordt het Gewest bevoegd voor Toerisme en krijgt het de mogelijkheid om beroepsopleidingen in te stellen. Nu zijn dit nog gemeenschapsbevoegdheden, maar in de toekomst worden ze gedeeld tussen Gewest en de gemeenschappen. Voor het Toerisme betekent dit dat zowel Vlaanderen als het Brussels Gewest de hoofdstad kunnen promoten.

De volledige tekst van het akkoord vindt u in bijlage.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni