Franse verkiezingscampagne in hartje Sint-Joost

© brusselnieuws.be
26/03/2012
Het hoofdkwartier van PS-kandidaat Philip Cordery voor de Franse parlementsverkiezingen van 10 en 17 juni bevindt zich niet in Parijs maar in Sint-Joost. Als kandidaat voor de Fransen uit de Benelux voert hij al volop campagne. Een blik achter de schermen van een 'uitheemse' kandidaat.

De Tweekerkenstraat is niet alleen het hoofdkwartier van de Franstalige christendemocraten van het CDH, maar ook van de Franse PS. Affiches van presidentskandidaat François Hollande hangen er zij aan zij met die van Philip Cordery.

In het eerder miezerige lokaaltje nabij het Sint-Joostplein draait de campagne al op volle toeren. Vandaag is het hoogdag, want PS-voorzitster Martine Aubry is vanaf 18.30 uur te gast in de nabijgelegen zaal Claridge. Ze wil Hollande een hart onder de riem steken, en ook Cordery een duwtje in de rug geven.

2012 is voor de Fransen een druk verkiezingsjaar. Niet alleen verkiezen ze een nieuwe president op 22 april en 6 mei, maar een maand later ook een nieuw parlement. Voor het eerst mogen de Fransen in het buitenland ook stemmen voor de parlementsverkiezingen. Met 69.000 Fransen in België zijn ze, die zich hebben ingeschreven om te gaan stemmen voor de Franse parlementsverkiezingen. Daarvan wonen er 28.824 in Brussel.

'Elke stem telt'
Het is voor het eerst dat de Fransen in het buitenland mogen meedoen. En die stemmen kunnen het verschil maken. "De wereld is daarbij verdeeld in 577 kiesdistricten: 566 in Frankrijk en 11 in het buitenland," vertelt Cordery aan brusselnieuws.be. Eén van die 11 is het kiesdistrict Benelux. Elke stem telt, meteen ook de slogan op de campagne-affiche.

Dat zijn voornaam op z'n Engels wordt geschreven - Philip - heeft de kandidaat te danken aan zijn Engelse vader.

"In tegenstelling tot de meeste tegenkandidaten woon ik al 5 jaar in Brussel, nu in Etterbeek," aldus Cordery. "Maar het is perfect mogelijk om kandidaat te zijn voor de Benelux vanuit Parijs." Cordery is secretaris-generaal van de Europese Socialisten. "Indien ik word verkozen, neem ik ontslag uit die functie maar blijf ik in Brussel wonen," zegt hij stellig. "Mijn kinderen gaan hier naar school en spelen rugby in Watermaal-Bosvoorde."

Goeie dingen uit België
Op welke thema's profileert hij zich? "Ik wil de belangen van de Fransen uit de Benelux verdedigen in het Franse parlement. Ik heb vooral aandacht voor sociale thema's. Wat betreft de pensioenregeling voor de Fransen die in het buitenland gewerkt hebben, is er bijvoorbeeld nog heel wat werk aan de winkel. Stages van jonge Franse werknemers in het buitenland moeten verplicht betalend worden. Momenteel geldt dat enkel voor de stages in Frankrijk, waardoor vele bedrijven hun stagiairs naar hun buitenlandse vestigingen sturen."

"Voorts wil ik goeie dingen uit België laten overnemen, zoals stemrecht voor buitenlanders bij gemeenteraadsverkiezingen, het homohuwelijk en het adoptierecht voor holebi-ouders."

Armoedegrens
Cordery pleit ook voor fiscale harmonisering in Europa. "Maar ik wil wel het in België gangbare beeld bijstellen dat de meeste Fransen hier fiscale vluchtelingen zijn. Naar schatting één procent van de Fransen in België wonen hier om fiscale redenen, terwijl 2,6 procent van de Fransen hier onder de armoedegrens leven."

Hoe voert Cordery campagne? Onder meer door de hort op te gaan, omringd door een campagneteam waarvan de harde kern bestaat uit 7 vrijwilligers. "We organiseren meetings in de hele Benelux; mijn team en ik doen ook vele huisbezoeken, op basis van de adressen van de ingeschreven kiezers. Voorts ook via mijn website. De campagne concentreert zich in Brussel vooral op de gemeenten waar vele Fransen wonen, zoals Sint-Gillis, Elsene, Vorst, Molenbeek en Brussel-Stad."

De Benelux-Fransen hebben recht op 1 zitje in het Franse parlement. "Gezien de verdeeldheid onder de rechtse partijen is de kans groot dat ik het haal," zegt Cordery. "Maar de weg is nog lang."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni