Gezinsbonden kritisch over geplande hervorming kinderbijslag

JP , SDS
© BRUZZ
15/09/2017

De Franstalige gezinsbond Ligue des Familles en de Nederlandstalige Gezinsbond plaatsen kanttekeningen bij de geplande hervorming van de kinderbijslag, die sinds de zesde staatshervorming gewestelijke materie is geworden. De Ligue des Familles vindt dat het Brusselse systeem niet teveel mag verschillen van het Vlaamse en Waalse, de Gezinsbond vreest dat gezinnen met veel kinderen erop zullen achteruitgaan.

Al twee jaar discussiëren de Brusselse meerderheidspartijen over de hervorming van de kinderbijslag, zonder dat al tot resultaten heeft geleid. Maar zondag lieten vijf van de zes partijen weten dicht bij een akkoord te staan, waarvoor eventueel een wisselmeerderheid met Groen en Ecolo kan gevonden worden.

Het kinderbijslagsysteem zou volgens de partijen "overeenstemmen met de Brusselse sociologie". Die vijf partijen zijn dus PS, Défi, Open VLD, SP.A en CD&V. In het systeem dat zij voorstaan, zouden alle kinderen onder de hervormde kinderbijslag vallen. Dat in tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië, waar dat enkel zal gelden voor nieuwgeborenen. Het basisbedrag zou tussen 145 en 190 euro liggen, afhankelijk van de gezinssituaties.

Maar de Ligue des Familles kant zich vrijdag tegen een apart model voor Brussel. "De systemen moeten zo dicht mogelijk bij elkaar liggen", zegt politiek secretaris Delphine Chabbert van de Ligue in de La Libre Belgique. "Want gezinnen verhuizen vaak en trekken vaak meermaals van het ene gewest naar het andere. Voorbij is de tijd dat mensen 50 jaar in Brussel blijven wonen: mensen scheiden, verhuizen voor hun werk,.."

De Ligue des Familles staat zo op één lijn met het CDH. De Franstalige humanisten verkiezen eenzelfde kinderbijslag in Wallonië en Brussel. Zij verwijzen naar het gelijkheidsprincipe, en ook naar nieuw samengestelde gezinnen die in beide gewesten wonen.

De Gezinsbond is het op dat punt niet eens met zijn Franstalige tegenhanger en de CDH. Voor de Gezinsbond hoeven de systemen niet overeen te komen, maar kan elk gewest zijn kinderbijdrage zelf ontwikkelen, met oog op de bevolking.

Basisbedrag
De Ligues des Familles wil verder ook dat in het nieuwe systeem eenzelfde bedrag uitbetaald wordt voor elk kind, en niet minder voor het eerste kind zoals in het oude systeem het geval was. Vlaanderen en Wallonië schaften dat principe al af. "We horen dat sommigen dat in Brussel willen behouden", zegt Chabbert. "Het zou de terugkeer zijn van een geboortestimulerende politiek die in de vorige eeuw zin had maar nu totaal niet meer."

Vlaanderen heeft het basisbedrag vastgelegd op 160 euro. Voor de Gezinsbond is dat het absolute minimum. "Daarmee kunnen ouders de helft van de kosten dekken. Lager mag het bedrag niet liggen," zegt Gezinsbondwoordvoerder Dieter Stynen. Voor de Franstalige Gezinsbond ligt het minimumbedrag iets lager. In Wallonië is de kinderbijslag tot 18 jaar 155 euro. "In Brussel kan het een ander bedrag zijn, maar het mag niet onder de 140 euro liggen," zegt Chabbert.

Minimaal 176 euro
Een gouden principe dat de Gezinsbond bepleit, is dat geen enkel gezin erop achteruit gaat. "Je kunt niet halverwege het spel de regels veranderen. Gezinnen rekenen op een bepaald bedrag, en zouden in grote problemen kunnen komen als ze een kleiner bedrag krijgen," legt Stynen uit.

Volgens een berekening van de Gezinsbond is er in Brussel voor elk kind een kinderbijslag nodig van 176 euro, om ervoor te zorgen dat niemand erop achteruit gaat. Daar komen nog een aantal voorwaarden bij: de leeftijdsbijdrage moet bewaard blijven, net als de sociale toelage en er moet een extra toelage komen vanaf vier kinderen.

Politieke keuze
In Vlaanderen en Wallonië wordt het nieuwe systeem geleidelijk uitgerold, voor nieuwe kinderen die geboren worden vanaf januari 2019. In Brussel wil de coalitie (minus CDH) het systeem meteen voor alle kinderen invoeren. "Dat lijkt een technisch verschil, maar is in feite een zeer politieke keuze", zegt Chabbert. "De eerste jaren gaat het nieuwe systeem dan meer kosten, omdat iedereen meer kinderbijslag zou ontvangen. Voor de verkiezingen is dat een fantastische boodschap. Je kunt dan aan alle Brusselse gezinnen zeggen: met ons heb je gewonnen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni