Annemie Maes

Groen vraagt een afbouwschema voor dierproeven

SDR
© Belga
16/01/2017

Brussels Parlementslid Annemie Maes (Groen) dient een resolutie in waarin ze een tijdschema vraagt om dierproeven af te bouwen. Ze roept staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) op om haar bevoegdheid ter harte te nemen. 'Europa kent al sinds 2010 een richtlijn voor de vervanging en vermindering van het gebruik van dieren in testen. Het is hoog tijd dat deze Europese richtlijn ook wordt omgezet in een Brussels actieplan.'

Het Brussels Hoofdstedelijke Gewest is sinds 1 juli 2014 bevoegd voor dierenwelzijn. Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen: "Brussel was het laatste Gewest in België om een Raad voor Dierenwelzijn op te richten. Laten we nu een voorloper zijn in het afbouwen van dierproeven." Net als in het Vlaams parlement dient Groen nu in het Brussels parlement een resolutie in over dierenwelzijn.

In 2014 werden er nog bijna 100.000 testen uitgevoerd op proefdieren in het Brussels Gewest, maar er vinden ook experimenten met apen plaats. Groen vraagt nu een stappenplan vast te leggen om dierproeven op gewervelde dieren af te bouwen. De partij wil dat de Brusselse regering hiervoor streefcijfers per jaar vastlegt en een beleid voert dat innovatieve en alternatieve onderzoeksmethodes stimuleert.

'Alternatief voor dierlijke cellen'
De resolutie, die mee werd ondertekend door MR en Ecolo, verwijst naar het groeiend maatschappelijk draagvlak om dierenleed te voorkomen en naar de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen die de nood aan dierproeven afbouwen.

Céline Delforge (Ecolo): "Zo is er bijvoorbeeld het onderzoek van professor Vera Rogiers aan de VUB. Dat onderzoek bestaat erin dat cellen worden nagemaakt en kunnen worden gebruikt als alternatief voor dierlijke en menselijke cellen. Dat zijn de zogenaamde 3D-cellen, huidcellen die worden gebruikt als levercellen. Daardoor worden proeven op dieren overbodig."

Eind november was er nog heel wat te doen over een Gaia-onderzoeker undercover filmde hoe proefdieren in de VUB werden be- of mishandeld. Debaets vroeg de universiteit toen om binnen de drie maanden een actieplan op te stellen. Tot dan mochten er geen dierenproeven plaatsvinden in de VUB.

'Dierenproeven soms nodig'
In een reactie wijst staatssecretaris Debaets erop dat ze het onderzoek naar alternatieven voor dierproeven al drie jaar subsidieert. Het gaat daarbij zelfs om het onderzoeksproject van professor Vera Rogiers. "De oppositie loopt een beetje achter, vrees ik," zegt Debaets.

Ze benadrukt ook dat het altijd haar bedoeling is geweest om het aantal proeven op dieren tot het strikte minimum te beperken. "Aan de andere kant moeten we toch ook aanvaarden dat in bepaalde gevallen dierproeven nodig zijn, zoals in de strijd tegen kanker, Parkinson of bepaalde andere ziekten. Voor de ontwikkeling van betere geneesmiddelen is nu eenmaal onderzoek met proefdieren nodig," aldus Debaets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni