Vervoort: 'Vooral middelen vrijmaken voor laagopgeleiden'

© brusselnieuws.be
07/05/2013
Kersvers minister-president Rudi Vervoort (PS) wil vooral geld vrijmaken voor de scholing van laag- en niet-opgeleiden. Hij wil ook discussiëren over het ‘buitensporige aantal mandatarissen in deze stad’. Dat zei hij tijdens zijn beleidsverklaring.

Vervoort wil tijdens het jaar dat hem nog rest vooral inzetten op de dubbele Brusselse paradox. Die bestaat er enerzijds in dat het gewest een vijfde van de Belgische welvaart produceert maar de inwoners beduidend armer zijn dan het nationale gemiddelde. Anderzijds groeide het aantal jobs in het gewest tot boven de 700.000, maar wordt slechts de helft daarvan ingevuld door Brusselaars.

De nieuwe regeringsleider wil daarom nog meer dan voordien inzetten op de scholing van de minst opgeleide groepen. De meeste beleidsmiddelen moeten naar die groep gaan, zegt Vervoort in een regeringsverklaring die geen trendbreuk vertoonde met die van zijn voorganger.

De nieuwe minister-president kijkt daarbij vooral naar de volgende accenten:

  • Referentie- en competentiecentra die focussen op nieuwe technologieën,
  • mechanica en de andere technische beroepen,
  • duurzame constructie en logistiek,
  • stadsberoepen (openbaar ambt inbegrepen)
  • de toeristische sector en
  • de veiligheidsberoepen.

Vervoort vroeg zich met name af hoe men kan aanvaarden dat van de 36.000 jobs voor mecaniciens in het gewest er slechts 6.000 naar Brusselaars gaan.

Weekendseminarie
De opvolger van Picqué wil eind mei al op weekendseminarie met zijn ministers, een aankondiging die voor hilariteit zorgde bij de regeringsploeg. Hij wil er concrete doelstellingen vastleggen per excellentie. Die doelstellingen zullen zeven verschillende assen volgen:

  • 7 (al eerder bekende) ontwikkelingszones (de VRT-RTBF-site, Thurn & Taxis, Schaarbeek-Vorming, Josaphat, de kanaalzone, de Heizel en de hippodroom van Bosvoorde)
  • Competentiecentra inzake opleiding
  • Grote sport- en cultuurinfrastructuur, met name een nieuw voetbalstadion en een groot volwaardig museum voor moderne en hedendaagse kunst
  • Sociale gerechtigheid, met onder meer een ziekenhuisplan
  • Een fiscale hervorming die huisvesting, ondernemen en mobiliteit stimuleert. Dat kan dankzij de nieuwe bevoegdheden die het Gewest krijgt. In september al moet een werkgroep van experts verslag uitbrengen in het parlement
  • Milieu-tewerkstelling: duurzame constructie, tewerkstelling creëren in duurzame sector
  • Uitvoering van alle federale en Brusselse akkoorden die moeten leiden tot een ingrijpende verbetering van het Brusselse bestuur

Vervoort kwam ook terug op een aantal eisen die vaak als Vlaams worden bestempeld: zo wil hij het debat aangaan over het "buitensporige aantal openbare mandatarissen in deze stad", een thema dat Pascal Smet (SP.A) nog eens op tafel wierp tijdens het Brusseldebat in Bozar maandag.

Vervoort wil ook "de sterk uiteenlopende omvang van de gemeente en de complexiteit van hun grenzen" bediscussiëren. Het idee om over dat thema te praten werd de afgelopen jaren door verschillende PS'ers opgeworpen, onder meer door voorganger Charles Picqué.

Schijndebat
Door een antwoord te bieden op die vragen wil Vervoort een einde maken aan "dit schijndebat, waarbij men de Brusselaars tracht te doen geloven dat al hun dagelijkse problemen opgelost zullen worden door van hen burgers van een district of een arrondissement te maken, eerder dan van een gemeente." Een verwijzing naar het model van een fusie van alle gemeenten tot een stad, dat bijvoorbeeld SP.A en N-VA bepleiten.

Imago
De nieuwe regeringsleider kondigde meteen ook een imago-operatie aan. Over enkele weken al moeten de krachtlijnen bekend zijn van een volledige homogenisering van het gewestelijke merk.

In bijlage kunt u de integrale beleidsverklaring lezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni