Vervoort wil akkoord kinderbijslag tegen paasvakantie

© Belga
23/01/2018

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil een akkoord over de Brusselse kinderbijslag tegen de paasvakantie. "Deze polemiek heeft lang genoeg geduurd. Niemand kan tevreden zijn met een status quo, noch met de onzekerheid van een polemiek", zei hij dinsdag tijdens zijn nieuwjaarswensen aan de pers. Hij maakte meteen duidelijk dat zijn prioriteit ligt in een akkoord binnen de regering.

Rudi Vervoort wilde de Brusselse gezinnen gerust stellen: de betaling van de kinderbijslag blijft gegarandeerd, wat er ook gebeurt. Zoals bekend ligt binnen de regering vooral het CDH dwars, omdat het model dat momenteel op tafel ligt te duur zou zijn en zou leiden tot een lagere kinderbijslag in het Brussels gewest, in vergelijk met Vlaanderen en Wallonië. De groenen hebben intussen reeds aangeboden om een wisselmeerderheid te bieden, maar daar wil de minister-president dus niet meteen op ingaan.

Voor Vervoort staat niets een akkoord binnen de regering in de weg. "Sinds enkele weken beweegt er wat", aldus de minister-president. "Aangezien het operationele beheer van het model bij de bevoegde ministers ligt - CDH-minister Celine Fremault en haar SP.A-collega Pascal Smet - kunnen we het ons niet permitteren dat er problemen zouden zijn met de toepassing", zei hij nog.

Eén systeem

Vervoort wees erop dat de Raad van State duidelijk is dat het bestaan van twee systemen (het huidige en het nieuwe) na 2019-2020 geen oplossing is. Daarom moet er een overschakeling in één keer gebeuren. Zijn model gaat uit van een dubbele zekerheid: de verworven rechten van de gezinnen zijn gegarandeerd zodat geen enkel gezin erop achteruit gaat na de hervorming, en de toestand van de huidige gezinnen verbetert. Volgens hem zal 77 procent van de gezinnen hun situatie zien verbeteren.

De kinderbijslag zou in de eerste vijf jaar op 140-150-160 euro liggen, nadien stijgen de bedragen naar 150-160-170 euro. Daarover kan voor Vervoort gepraat worden, "maar ik wil dat er rekening gehouden wordt met de sociale realiteit van de Brusselse gezinnen".

De PS'er maakte zich sterk dat zijn model budgettair haalbaar is. Het huidige systeem zou in 2020 841 miljoen euro kosten, eenmaal op kruissnelheid zal het Brussels model na 2020 843 miljoen euro per jaar kosten. Enkel in 2020 zou de kost van de hervorming oplopen tot 879 miljoen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , kinderbijslag , Rudi Vervoort , Céline Fremault , Pascal Smet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni