Aan de nationale betoging hebben ongeveer 60.000 mensen deelgenomen. Dat blijkt uit de officiële cijfers van de politie. Op de Zuidlaan kwam het het tot opstootjes met een kleine groep betogers.

Enkele manifestanten hadden eerder al het gebouw van de RVA aan de Keizerslaan beklad met rode verf. Ook op de Zuidlaan waren er incidenten. 20 à 30 heethoofden gooiden er met stenen en nadarhekken naar de politie. Die voerde daarop een charge uit.

De betogers hadden in hun protestslogans vooral kritiek op de wet-Peeters, de mogelijke afschaffing van de 38 urenweek en de uitspraak dat iedereen boven zijn stand leeft. ACV liep in de stoet rond met een grote plastic bal, met daarin een afbeelding van het hoofd van Kris Peeters "om zijn kop te doen rollen", luidde het. De meeste betogers zijn er zich van bewust dat de betogingen en stakingen heel wat hinder teweegbrengen, maar "als wij niet opkomen voor de gewone mens doet niemand het. Daarvoor zijn we gesyndiceerd", zo zeggen ze.

Comptage officiel #manif24mai 60 000 participants
Officële telling #betoging #24mei 60 000 deelnemers

— ZPZ PolBru (@zpz_polbru) May 24, 2016

In Brussel is het openbaar vervoersnet van zowel De Lijn als de MIVB verstoord. De NMBS werkt wel naar behoren.

De politie van Brussel meldt ondertussen ook dat zowel de Albert II-laan als de Kleine Ring tussen Kruidtuin en Jacqmain gesloten is. De hoofdingang van het treinstation Brussel-centraal wordt ook afgesloten van 12 uur tot 17 uur.

In 2014 was er nog een gelijkaardige betoging in Brussel. Toen kwam het tot rellen en opstootjes tussen een klein deel van de betogers en de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni