© Airbnb

Airbnb lanceert petitie tegen Brusselse regels

MD
© BRUZZ
13/12/2016

Het kamerdeelplatform Airbnb gaat de 'complexe, verwarrende en disproportionele' regels die het Brussels Gewest oplegt aan verhuurders aanvechten. Dat doet het door een online petitie te starten. Het wordt ondertussen ook duidelijk dat de Brusselse verhuurder er massaal voor koos om de nieuwe vergunning niet aan te vragen.

Tweeduizend dossiers kreeg het Brusselse gewest binnen op de deadline van 23 juli 2016, erkent het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) in De Tijd. Tegen dan moesten alle Airbnb-verhuurders een vergunning aanvragen volgens de nieuwe regels die het Gewest oplegde. Maar in die tweeduizend dossiers zitten alle toeristische logies in Brussel vervat, niet enkel de Airbnb-verhuurders. Tel daar nog eens bij dat op Airbnb zo’n zevenduizend kamers te vinden zijn in Brussel en het wordt al snel duidelijk dat de overgrote meerderheid van de Brusselaars massaal de nieuwe regels aan zijn of haar laars lapt.

De nieuwe regels rond brandveiligheid, verzekering, aangifte van de kamer of het huis, aangifte van de inkomsten en dergelijke meer zijn volgens de verhuursite dan ook “complex, verwarrend en disproportioneel”, zegt Airbnb-woordvoerder Bernard D’heygere in De Tijd. “We proberen de verhuurders wel aan te zetten om de regels te volgen, maar we merken dat ze daar niet in slagen omdat het te complex is.”

Evaluatie pas binnen twee jaar
Zo zou volgens D’heygere een zolderkamer op Airbnb dezelfde regels moeten volgen als een hotel met driehonderd kamers. Hij wil dat de regels een onderscheid maken tussen wie tijdens een vakantie zijn of haar woonst verhuurt en personen die professioneel verhuren. En dus lanceert Airbnb een petitie om minister-president Vervoort ertoe aan te zetten de regels aan te passen.

Maar dat lijkt vooralsnog niet te gaan gebeuren. Het kabinet-Vervoort laat in een reactie weten dat een evaluatie van de nieuwe regels pas twee jaar na de inwerkingtreding ervan zal plaatsvinden. Intussen zet het Gewest ook steeds meer in op controles, met “meerdere controles per dag” en boetes tussen de 250 en 25.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni