Sinds de nieuwe wetgeving rond online verhuurplatformen in 2016 van kracht ging, controleerde Brussel slechts 7 procent van de Airbnb-woningen die in onze hoofdstad beschikbaar zijn. Dat komt neer op 572 beschikbare verblijfplaatsen, op een totaal van 7.900. Daarvan werden er 295 geschrapt wegens onwettelijk.
Brussel controleerde tot nu toe slechts 7 procent van Airbnb-woningen
Sinds 2015 steeg het aantal gebruikers van Airbnb in Brussel met maar liefst 144 procent. In totaal neemt het Amerikaanse verhuurplatform voor tijdelijke verblijfplaatsen zo’n 10 procent van de toeristische markt in, zo staat vandaag te lezen in Le Soir.
Maar Brussel controleerde sinds de strengere wetgeving van 2016 slechts 572 zoekertjes, ofwel 7 procent, van de in totaal 7.900 aanbiedingen. Dat leidde tot 272 regularisaties en amper 295 schrappingen van illegale verblijfplaatsen.
De nieuwe wetgeving schiet dus voorlopig zijn doel voorbij. “We moeten de nieuwe wetgeving tijd geven om resultaat te boeken”, zo klinkt het bij Vanessa Rigano, werkzaam op het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).
‘Uitgedroogde buurten’
Die lakse toepassing van de wet heeft wel gevolgen voor onze hoofdstad. Zo ergeren vaste bewoners zich aan de overdaad aan toeristen die al sleurend met trolley’s en valiezen het gezicht van de stad veranderen. Vooral Sint-Gillis, Elsene en Brussel-Stad, waar Airbnb bijzonder populair is, kampen met dat probleem.
Schepen van Stedenbouw Coomans de Brachène (MR) spreekt door het fenomeen van ‘uitgedroogde buurten’. In Parijs dreigt de opmars van Airbnb het karakter van de stad nog meer te verstoren en swingen de huurprijzen de pan uit. Daar dreigt de bevoegde schepen voor Stedenbouw zelfs met een volledig verbod op Airbnb voor de eerste vier arrondissementen.
Londens scenario vermijden
De prijzen op de huurmarkt blijven ondertussen de hoogte ingaan en duwen jonge gezinnen weg uit de stad en ‘de toeristische hubs’. De aankoopprijs voor een appartement en een huis stegen in Brussel in de laatste vijf jaar met respectievelijk 6 en 18 procent.
In een stad als Londen woedt een harde strijd voor woningen die uitsluitend dienen als tweede woning om te verhuren. Dat het in Brussel zo ver nog niet gekomen is, heeft volgens Le Soir te maken met ‘de matige toeristische interesse’ in onze hoofdstad. Maar als Brussel een Londens scenario wil vermijden, zal er de komende jaren wel beter gecontroleerd moeten worden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , airbnb
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.