Mona retriever

'Brusselaar ferventste tegenstander van katten- en hondenproeven'

RVE
© BRUZZ
26/07/2016

36 procent van de Brusselaars is bezorgd dat er in het Gewest proeven worden uitgevoerd op katten en honden. 90 procent is er ook resoluut tegen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Gaia. ‘De Brusselaars zijn de ferventste tegenstanders in België.’

Gaia is vandaag in Brussel met haar nationale tournee gestart ter bewustmaking van proeven op huisdieren. Mensen én dieren konden op de Nieuwstraat een 'pootitie' tekenen tegen de praktijk.

De dierenrechtenorganisatie liet de studie uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos bij 300 Brusselaars. 36 procent van de ondervraagden gelooft dat er in de hoofdstad proeven worden uitgevoerd op honden en katten. Grappig: Brusselse vrouwen zijn hier een stuk bezorgder over dan Brusselse mannen.

Die bezorgdheid blijkt niet helemaal onterecht. Het kabinet van Brussels minister voor Dierenwelzijn Bianca Debaets bevestigt aan BRUZZ dat er in het Gewest wel degelijk experimenten worden uitgevoerd op honden. “Mevrouw Debaets is op dit moment samen met een VUB-studiegroep op zoek naar een alternatief voor zulke praktijken,” klinkt het op het kabinet.

’90 procent nog te weinig’
De overgrote meerderheid (90 procent) van de Brusselaars is resoluut tegen hond- en katexperimenten. En daar is Chris Dusauchoit, Gaia-ambassadeur voor Brussel, zeer blij mee. “Al vind ik dat die 90 procent ook wel een stalinistische 99 procent zou mogen zijn,” zegt Dusauchoit. “Want de onnodige en vaak wrede experimenten op dieren die al duizenden jaren onze beste vrienden zijn, die moeten stoppen.”

Nog opvallend: hoe hoger het opleidingsniveau, hoe hoger de tolerantie tegenover dierenproeven. Brusselaars mét een huisdier zijn ook consequent meer gekant tegen de experimenten dan Brusselaars zonder huisdier.

Dusoauchoit Mona

(Chris Dusauchoit en zijn trouwe viervoeter Mona. © RVE)

‘Adopteren!’
“Momenteel worden proefhonden en –katten na het experiment gedood,” vertelt Michel Vandenbosch van Gaia. “En die dieren kunnen daar geen toestemming voor geven! Uit de peiling blijkt dat de Brusselaar dat goed heeft begrepen.”

Toch ziet 23 procent van de Brusselaars geen graten in het doden of hergebruiken van een proefkat of -hond. De rest vindt dat het dier nadien moet worden afgestaan voor adoptie.

Zo’n 60 procent geeft aan echt zo’n dier te willen adopteren. “Maar zeggen is natuurlijk iets anders dan het effectief doen,” zegt Vandenbosch. “We roepen de Brusselaar nu op om zijn woorden om te zetten in daden.”

Vandenbosch statistiek

(Michel Vandenbosch is trots op het signaal van de Brusselaar. "Maar nu moeten woorden omgezet worden in daden." ©RVE)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni