Brussels gerechtelijk jaar in het teken van terrorisme

© Belga
30/08/2016

Het nieuwe gerechtelijk jaar, dat aanstaande donderdag van start gaat, zal minstens in Brussel voor een groot deel in het teken staan van het moslimterrorisme. Niet alleen lopen de gerechtelijke onderzoeken naar de aanslagen in Parijs en Brussel nog steeds verder, in september vinden ook twee nieuwe terreurprocessen plaats, naast het proces in beroep tegen moslimprediker Jean-Louis Denis, bijgenaamd "Le Soumis".

Het proces tegen "zuurgooier" Jelle Frenken komt dan weer in een eindfase terwijl de correctionele rechtbank zich ook moet buigen over de Devillage, de camping met Belgische supporters in Brazilië tijdens het WK Voetbal 2014.

Het eerste belangwekkende proces op de agenda is dat van "zuurgooier" Jelle Frenken. De 42-jarige Frenken overgoot op 20 februari 2015 Marina Tijssen met zwavelzuur in de Delhaize in de Antwerpse Museumstraat. De 53-jarige vrouw werkte er als poetsvrouw en Frenken was toen al maanden de winkelketen aan het afpersen door te dreigen met een dergelijke aanval.

Frenken staat terecht voor moordpoging, afpersing en poging tot afpersing. In juni ging zijn proces voor de Brusselse correctionele rechtbank van start met het verhoor van de wetsartsen, de gerechtspsychiater en -psycholoog die Frenken onderzochten en de familie van Frenken. Op 8 en 9 september zal Frenken zelf ondervraagd worden en vinden de vordering van het Brusselse parket en de pleidooien van burgerlijke partij en verdediging plaats.

Van 12 tot en met 16 september zal vervolgens het proces plaatsvinden tegen Saïd Saouti (30) en Mohamed Karay (27), de twee leden van de Kamikaze Riders die in de cel zitten op verdenking van terrorisme. De twee werden op 27 december opgepakt en het federaal parket meldde toen dat er ernstige aanwijzingen waren dat Saouti en Karay een aanslag planden, "in de stijl van de aanslagen in Parijs". Doelwitten zouden daarbij de Grote Markt van Brussel, het hoofdcommissariaat van de Brusselse politie op de Kolenmarkt en de militairen en politiemannen in uniform in de Brusselse agglomeratie geweest zijn. Uiteindelijk bleef dat aanslag-verhaal niet overeind en moeten de twee zich enkel verantwoorden voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

In diezelfde week, op 15 september, gaat voor het Brusselse hof van beroep het proces tegen moslimprediker Jean-Louis Denis, bijgenaamd "Le Soumis", van start. De Brusselse correctionele rechtbank had Denis eind januari tot tien jaar cel veroordeeld. Hij werd door de rechtbank beschouwd als het hoofd van een terreurcel die in 2013 verschillende jonge moslims rekruteerde om in Syrië te gaan vechten. Samen met Denis werden nog elf andere verdachten tot celstraffen van vijf tot vijftien jaar veroordeeld. De meeste van hen werden wel bij verstek veroordeeld.

Nog in september, op 21 september meer bepaald, begint al een derde terreurproces, tegen 13 vermoedelijke Syriëstrijders en -ronselaars. Spilfiguur in het dossier is Maaseikenaar Khalid Bouloudo, die in 2006 al veroordeeld werd voor terrorisme. Volgens het federaal parket zou Bouloudo samen met een tweede verdachte, Mohamed Zaouad, vanuit een recent opgericht moskee in de Maaseikse deelgemeente Neeroeteren mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en teruggekeerde strijders opgevangen hebben.

Op 5 oktober moet het hof van cassatie zich dan buigen over het cassatieberoep dat Fatima Aberkan, bijgenaamd "mama jihad", heeft ingediend tegen haar veroordeling. Het hof van beroep had Aberkan veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor deelname aan de activiteiten van een terroristisch netwerk als leider. Ze had onder meer haar drie zonen naar Syrië gestuurd en verschillende andere Syriëstrijders geronseld en financiële steun verleend. In eerste aanleg had ze acht jaar gekregen. Aberkan kreeg in beroep dezelfde straf als Khalid Zerkani, die door het federaal parket werd voorgesteld als de grootste ronselaar van jihadisten in België. Aberkan werd op 5 auugustus door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten in afwachting van de behandeling van het cassatieberoep.

Twee dagen later, op 7 oktober, gaat voor de Brusselse correctionele rechtbank het eerste Nederlandstalige moordproces van start sinds de afschaffing van het assisenhof. De 39-jarige Hamid E.-N. staat terecht voor de moord op de 43-jarige prostituee Fatiha Zirari, in mei 2010, en de verkrachting van een jonge vrouw in Schaarbeek, in november 2009. E.-N. werd pas opgepakt nadat een grootscheeps DNA-onderzoek de speurders in april 2015 naar hem leidde. De man pleit onschuldig voor beide feiten.

Op 2 december ten slotte vindt het strafproces over de Devillage, de camping met Belgische supporters in Brazilië tijdens het WK Voetbal 2014. De Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB), Sun Reizen en de vennootschap Oranjecamping moeten zich verantwoorden voor de gebrekkige organisatie van de camping. Het parket had daarover in september 2014 een klacht gekregen van een supporter en vervolgt de drie voor inbreuken op de artikelen 5 en 33 van de wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling. Consumentenorganisatie Test-Aankoop stelde zich al burgerlijke partij voor 205 supporters die tijdens het WK 2014 in Brazilië verbleven in de supporterscamping "Devillage", en een schadevergoeding vragen die in de honderdduizenden euro's loopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni