Brusselse gemeenten blijven in ‘mandatenmachine’ Sibelgas

© brusselnieuws.be
28/10/2011
De Brusselse gemeenten die in de intercommunale Sibelgas zetelen, verlengen hun toetreding met zes jaar. SP.A beschuldigde de intercommunale er nochtans van nutteloze en dure mandaten uit te delen. "15.000 euro per jaar om niets te doen en 'studiereizen' naar dure restaurants," zegt Elke Roex.

De gemeenten Evere en Schaarbeek keurden de verlenging van hun toetreding tot Sibelgas - niet te verwarren met de Brusselse netbeheerder Sibelga - al goed in de gemeenteraad. Ze zetelen dus tot 2019 in de intercommunale. "Ik wil niet vooruitlopen op de beslissingen, maar de kans is zeer groot dat de andere gemeenten dat ook gaan doen," zegt Sibelgas-voorzitter Patrick Mensalt, ook CD&V-gemeenteraadslid in Grimbergen. Het gaat om Brussel-Stad, Anderlecht, Jette, Sint-Joost en Ganshoren. Elsene en Sint-Gillis zijn vennoten van Sibelgas.

Sibelgas is de één van de zeven intercommunales van distributienetbeheerder Eandis en staat in voor de distributie van gas en elektriciteit in vijf gemeenten in de Rand. Maar er zitten dus ook zeven Brusselse gemeenten in de intercommunale die helemaal niet bediend worden door de intercommunale. Officieel is dat "omdat er gemeenschappelijke leveringspunten zijn, en om informatie uit te wisselen om de dienst te verbeteren en de kosten te drukken", aldus de Schaarbeekse gemeenteraad.

Graaicultuur
Maar laat er nu net over die kosten heel wat discussie bestaan. Brussels parlementslid Elke Roex (SP.A) gaf in juli haar twee functies bij Sibelgas op. Ze was naar eigen zeggen gedegouteerd door de postjespakkerij en de graaicultuur die er heerste.

Volgens Roex is Sibelgas een nepconstructie, bedoeld om veel zitpenningen te kunnen uitbetalen en te ontsnappen aan het Vlaamse decreet intergemeentelijke samenwerking, dat regels oplegt inzake vergoedingen en studiereizen. Dat decreet is namelijk niet van toepassing op intergewestelijke structuren. "Een intergewestelijke structuur is toch niet nodig als de intercommunale alleen in Vlaanderen werkt," vindt Roex.

In Het Laatste Nieuws vrijdag geeft Roex opnieuw voorbeelden van het wanbeheer. Zo werden er soms drie vergaderingen vlak na elkaar gepland, elk van een kwartier; op die manier werden er drie vergoedingen uitbetaald in plaats van een, vertelt ze. Aangekondigde studiereizen bleken gewoon dure restaurantbezoeken. Roex streek zelf 15.000 euro bruto per jaar op, "om niets te doen", zegt ze. Uit gêne schonk ze een deel ervan weg.

Roex' partijgenote Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, spoorde deze week Eandis nog aan haar structuren te herdenken. Er zijn in totaal 739 betaalde bestuursposten en dat vindt Van den Bossche te veel. Eandis liet ondertussen weten een aantal intercommunales te willen samenvoegen om zo in het aantal mandaten te snoeien. Knopen werden er evenwel nog niet doorgehakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni