Brusselse hotelsector blijft investeerders aantrekken

MD
© BRUZZ
27/06/2016

De Brusselse hotelsector doet het ondanks de aanslagen nog steeds goed bij grote investeerders: heel wat nieuwe hotelprojecten zagen dit jaar het licht of staan gepland in de toekomst. De sector waarschuwt dat de aankomende zomer van cruciaal belang is om toeristen opnieuw aan te trekken.

De Brusselse hotels kenden na de aanslagen van 22 maart een enorme terugval van het aantal reservaties. Drie maanden later herleeft de sector enigszins, maar vooral op het vlak van toeristen is de situatie nog steeds penibel, zegt Rodolphe Van Weyenberg van de Brussels Hotel Association (BHA). “De Brusselse hotels tellen nog steeds 25 percent minder toeristen. Hoe meer hotels rekenen op toeristen om hun kamers te verhuren, hoe kwetsbaarder die hotels zijn.”

Steunmaatregelen blijven ondertussen niet uit, erkent Van Weyenberg. “We zijn zeer tevreden over de beslissing van visit.brussels om 1 miljoen euro uit te trekken voor de zomer. Die zomer wordt echt cruciaal: we moeten de toeristen absoluut opnieuw naar Brussel lokken.”

Investeerders

Ook uit de privésector komt nu goed nieuws. Grote investeerdersgroepen hebben Brussel niet de rug toegekeerd, integendeel. Dat schrijft La Dernière Heure. De krant lijst verschillende nieuwe projecten op die in 2016 het licht zagen of nog zullen gerealiseerd worden.

Zo opende op 6 juni het Jam Hotel, gelegen in het oude gebouw van Sint-Lukas op de Charleroise Steenweg, zijn deuren. In augustus komt er ook een nieuwe Hilton Garden Inn in de Berckmansstraat in Sint-Gillis.

Verder opende ook het prestigieuze viersterrenhotel Tangla Brussels in april in Sint-Lambrechts-Woluwe. In de Europese wijk transformeerde het Radisson Blu naar Radisson Red. Ook de hotelsector aan de Zavel staat niet stil: het 9Hotel Sablon opende in mei en het NH Grand Sablon wordt verbouwd tot het NH Collection hotel, dat de deuren in september zal openen.

Tenslotte werd het hotel Astoria gekocht door de hotelgroep Corinthia. Die investeerders willen van het hotel het meest luxueuze vijfsterrenhotel in Brussel maken, dat in 2019 zou openen. Ook het hotel Meininger zou op zoek zijn naar een geschikte plek om een tweede complex te openen.

‘Samenwerken op Europees niveau’

Er beweegt dus wel degelijk nog steeds iets in de Brusselse hotelsector. Een kanttekening is wel dat de meeste beslissingen van de investeerders genomen werden nog vóór de aanslagen van 22 maart. Maar dat investeerders met hun plannen doorgaan, is hoopgevend, zegt de Brussels Hotel Association. “Het is een bewijs dat Brussel op lange termijn interessant blijft voor investeerders. Ook al kent Brussel nu moeilijke tijden, op langere termijn heeft de stad niets van haar aantrekkingskracht verloren. In de zomer staan ook weer talloze evenementen gepland die heel wat volk zouden moeten lokken”, aldus Van Weyenberg.

Toch dringt de Brussels Hotel Association aan op verdere maatregelen. “Het grote obstakel blijft voor ons dat er op Europees niveau te weinig wordt samengewerkt. Privébedrijven en de publieke sector uit heel Europa zouden de koppen meer bijeen moeten steken, want niet enkel Brussel kent woelige tijden. Ik denk natuurlijk in de eerste plaats aan Parijs, maar ook andere Europese steden staan onder druk om toeristen te lokken”, besluit Van Weyenberg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni