CEO ING: 'Hier heb ik nachten van wakker gelegen'

© Belga
03/10/2016

"Het was voor mij ook geen gemakkelijke boodschap, maar dit is wel een noodzakelijke transformatie voor de toekomst van de bank." Dat zei Rik Vandenberghe, CEO van ING België vanmorgen op een persconferentie. De bank verwacht 1.700 naakte ontslagen. "Dat is een maximum. We zullen er met de sociale partners alles aan doen om dat cijfer naar beneden te brengen", aldus de CEO.

"Geloof me vrij, ik heb hier ook nachten van wakker gelegen", zei Vandenberghe. "Ik ben me ervan bewust dat de impact op de tewerkstelling groot is en dat de aankondiging voor veel mensen een schok was. ING zal zijn verantwoordelijkheid opnemen om de zaken op een correcte manier te laten verlopen."

In België heeft ING momenteel 8.500 werknemers. In het plan van de Nederlandse directie verdwijnen 3.500 banen tegen 2021, en 2.300 in Nederland. Om een dergelijk aantal te halen, zou de bank waar mogelijk prepensioen- of pensioenregelingen voorstellen, maar bijna zeker ook naakte ontslagen moeten uitvoeren.

Omdat in 2016 350 mensen al natuurlijk zullen afvloeien, praat ING België met de sociale partners over het verdwijnen van 3.150 FTE's (fulltime banen) tegen 2021. De bank stelt dat maximaal 1.700 medewerkers ontslagen zouden kunnen worden. De overige te schrappen jobs zouden dan worden 'verzelfstandigd'.

Ook de helft van de 1.250 kantoren in ons land verdwijnt, bevestigde Rik Vandenberghe vanmorgen nogmaals. De CEO zegt dat ING en Record samen 650 kantoren zullen overhouden. Ook in Brussel worden sluitingen verwacht, onder andere door de belastingen op bankkantoren.

Miljarden aan fiscale korting
Bij Record Bank, dat voor 100 procent eigendom is van ING, vindt een aparte ondernemingsraad plaats, in Evere. Record Bank, dat voornamelijk franchisekantoren heeft, fuseert met ING.

Met de afdankingen en sluitingen wil ING tot in 2021 de kosten jaarlijks met 900 miljoen euro inkrimpen. Tegelijk gaat de bank 800 miljoen euro investeren in 'digitale transformatie'.

De vakbonden reageren verontwaardigd. "In de eerste helft van dit jaar maakte ING een winst van bijna 600 miljoen euro", zegt LBC-NVK-secretaris Herman Vanderhaegen. "Over heel 2015 was er zelfs een nettowinst van 1,1 miljard euro."

In de afgelopen tien jaar, rekende zakenkrant L'Echo afgelopen weekend uit, is 7,2 miljard euro aan dividenden vanuit ING België naar het Nederlandse moederhuis gevloeid voor zijn aandeelhouders.

De PVDA rekende zondag uit dat ING in de afgelopen tien jaar 2,3 miljard aan fiscale kortingen heeft opgestreken, waarvan 1,9 miljard in de vorm van notionele interestaftrek. Dat toont volgens de partij opnieuw "dat het beleid om grote fiscale cadeaus te doen aan grote bedrijven de werkgelegenheid niet beschermt, enorm veel kost aan de Staat en dient om de dividenden voor de aandeelhouders te vergroten". De partij concludeert ook uit de jaarverslagen dat de CEO van ING, Ralph Hamers, zichzelf 28 procent meer loon toegekend heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni