Het aantal mensen dat in 2010 een inburgeringscontract afsloot bij Onthaalbureau Inburgering Brussel (Bon) is met een kwart gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens Bon zelf is dat te danken aan de intensievere promotiecampagnes.

Het aantal mensen dat een inburgeringscontract steeg van 1.612 vorig jaar tot 2.096 vorig jaar. Er kwamen ook ruim 400 intakes bij. De Marokkaanse gemeenschap vormt de grootste groep inburgeraars. Daarna volgen mensen uit Guinea en Congo.

Bon zette in 2010 in op extra promotie en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. "We hebben in de tweede helft van 2010 extra middelen gekregen van de Vlaamse overheid," zegt Eric De Jonge, algemeen directeur van Bon aan FM Brussel. "Die hebben wij ingezet voor marktacties en een brievencampagne. Daarnaast hebben wij de banden met het Huis van het Nederlands strakker aangehaald."

Bon hangt af van de Vlaamse gemeenschap. Langs Franstalige kant bestaat er geen gelijkaardig initiatief, al zijn er wel projecten in verschillende gemeenten, bijvoorbeeld in Schaarbeek en Elsene.

Bon ziet zijn publiek wel veranderen. Zo krijgt de vzw vaker te maken met analfabete of zwak gealfabetiseerde deelnemers.

In tegenstelling tot Vlaanderen is inburgering in Brussel niet verplicht. De trajecten omvatten onder meer inburgeringscursussen en lessen Nederlands.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni