Fries illustreert ontstaan van Brussel als Europese hoofdstad

GR
© BRUZZ
17/10/2017

Treinstation Schuman heeft er een attractie bij. Een fries illustreert vanaf vandaag de spectaculaire transformatie die de wijk vorige eeuw heeft ondergaan en geeft ook een antwoord op de vraag waarom Brussel de hoofdstad van Europa werd. De teksten op de muur zijn van professor Philippe Van Parijs (UCL en KUL).

Treinreizigers die afstappen op perron twee aan station Schuman botsen vanaf vandaag op een fries die uitlegt waarom de wijk in de 20ste eeuw uitgroeide tot het politieke centrum van Europa. Professor politieke filosofie Philippe Van Parijs (KU Leuven en Louvain-la-Neuve) legt aan BRUZZ uit waarom een betere kennis van deze buurt belangrijk is.

‘Leren houden van deze buurt’
“Alleen door de geschiedenis van deze buurt te kennen, kan je de Schumanwijk volledig begrijpen en er misschien ook wel van gaan leren houden. Voor veel Brusselaars is het niet meteen de favoriete plek om naar toe te trekken, terwijl het toch het kloppende hart van Europa is.”

Van Parijs is ook de auteur van de teksten voor de fries en die schreef hij in het Engels. “Het was niet mogelijk om de uitleg in de drie landstalen te geven. Dan zou het kunstwerk een boeltje worden en dus hebben we gekozen voor een taal, het Engels. Het is een wereldtaal en ook de voertaal binnen de Europese instellingen die hier gevestigd zijn.”

Het ontwerp van het project werd uitgetekend door designbureau Talking Things en is een gezamenlijk initiatief van spoorwegmaatschappij NMBS en het Fonds Europese Wijk. Het kunstwerk werd ingehuldigd door Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), schepen van Mobiliteit voor de Stad Brussel Els Ampe (Open VLD) en Patrice Couchard, algemeen directeur Stations bij de NMBS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni