Gewest staat machteloos tegenover zitpenningen Samusocial

© BRUZZ
31/05/2017

De Brusselse regering kan voorlopig niet veel doen aan de hoge zitpenningen in de raad van bestuur van Samusocial. Bovendien krijgt bevoegd minister Fremault (CDH) nauwelijks meer informatie van de raad van bestuur, over de verdeling en de ontvangers van de bijna 60.000 euro aan zitpenningen die in 2016 zijn betaald.

Begin mei is gebleken dat Samusocial in 2016 bijna 60.000 euro uitkeerde aan haar bestuurders en het directiecomité. Het ging om vergoedingen voor het bijwonen van de bestuursvergaderingen. Onder de bestuurders ook Pascale Peraita: tot 2013 was ze directrice van Samusocial. Daar stapte ze op na polemiek over de hoogte van haar salaris, dat met extraatjes ruim de 200.000 euro overschreed. Nu is ze voorzitter van het OCMW van Brussel-Stad, en net als alle andere Brusselse OCMW-voorzitters gedelegeerd bestuurder bij Samusocial.

Totale autonomie
Intussen is nog niet duidelijk welke bestuursleden zitpenningen krijgen, en hoeveel. En voorlopig komt daar geen verandering in, zo liet Céline Fremault (CDH) weten in het Brussels parlement. Samusocial valt in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie onder haar bevoegdheid, maar dat betekent niet dat ze zich krijgt op de interne keuken. “Samusocial is een vzw en heeft totale autonomie in haar intern beheer”, klonk het als antwoord op een parlementaire vraag van Alain Maron (Ecolo).

Fremault liet weten dat ze al in 2014 meer greep probeerde te krijgen op de financiële wandel van Samusocial: sindsdien is de vzw gebonden aan een beheerscontract, en worden er in de raad van bestuur ook regeringsafgevaardigden benoemd. Maar dat bracht nog geen zoden aan de dijk: zowel het beheerscontract als de bestuursleden van de regering hebben enkel zeggenschap over de werking van het opvangplan voor daklozen tijdens de winter, dat Samusocial mee organiseert. Er is wel een nieuwe ordonnantie rond daklozenbeleid in de maak, die de impact van het beheerscontract uitbreidt.

Ook Fremault is niet te spreken over de vergoedingen: “Ik was even verrast als u toen ik de omvang van de bedragen vernam”, zei ze aan Maron. “Er is geen enkele andere organisatie uit de sociale of armoedesector die zulke hoge vergoedingen aan bestuurders uitkeert.”

Respect voor het privéleven
Bovendien werkt Samusocial zelf ook niet echt mee: Fremault kreeg geen extra informatie over de individuele zitpenningen en wie die ontvangt, “uit respect voor het privéleven”. Samusocial wees er wel op dat de zitpenningen met privémiddelen betaald worden, en er dus geen overheidsgeld voor gebruikt wordt.

Ook een vergadering met de voorzitter van Samusocial leverde geen nieuwe informatie op.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni