Google-logo eert feministe Isabelle Gatti de Gamond

MVDH
28/07/2023

Door doodles te verwerken in het logo van zijn zoekmachine eert Google geregeld feestdagen, beroemde kunstenaars of pioniers. Vandaag werd Isabelle Gatti de Gamond, een van de vroegste feministen in ons land en oprichtster van de eerste Belgische middelbare school voor vrouwen, in de bloemetjes gezet voor haar 184e verjaardag.

De traditie van de doodles gaat al terug tot in 1998 toen Google-oprichters Larry en Sergey met het bedrijfslogo experimenteerden om aan te geven dat ze naar het Burning Man-festival in de woestijn van Nevada zouden gaan. Het zette een traditie in gang om belangrijke personen in de wereldgeschiedenis te prijzen, maar slechts zelden passeert daarbij een landgenoot of landgenote de revue.

Gatti de Gamond werd op deze dag in 1839 in Parijs geboren, maar haar familie verhuisde naar Brussel toen ze vijf jaar oud was. Daar ontpopte ze zich tijdens haar leven tot een feministisch boegbeeld en “symbolische figuur voor het Brusselse onderwijs”, aldus Archiviris, de website van het lokale archiefpatrimonium binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Nieuw onderwijsproject

Tussen 1862 en 1864 maart stuurde Gatti de Gamond namelijk het tijdschrift "L’Education de la Femme" aan, waarin ze al de basis van een nieuw onderwijsproject ontwikkelde om vrouwen te emanciperen. Haar ultieme doel daarbij was om alle niveaus van onderwijs en alle vrouwen te bereiken, ongeacht hun toestand.

af42a59e-isabelle-gatti-de-gamond-2.jpg

In 1864 kon ze haar model ook in de praktijk brengen toen ze de toestemming kreeg van de gemeenteraad van de Stad Brussel om een middelbare school voor meisjes op te richten.

Daar werd geen godsdienstig onderwijs aangeboden, maar cursussen in wetenschap, wiskunde, moderne en oude talen, evenals lichamelijke opvoeding. De school werd een groot succes en leeft tot vandaag nog steeds voort als het Franstalige Koninklijk Atheneum Isabelle Gatti de Gamond in de Broekstraat in Brussel.

Gezien het succes van Gatti de Gamonds school werden bovendien in Brussel al snel nog twee andere scholen geopend. Het model verspreidde zich ook in andere Belgische gemeenten. In 1899 ging Gatti de Gamond tenslotte na 35 jaar lesgegeven met pensioen. Ze stierf in 1905 in Ukkel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni