Neerhof BRUZZ 1531

Het Neerhof: ‘Uitbreiden doen we hoe dan ook’

Len Buggenhout
© BRUZZ
13/07/2016

De jeugd- en gezinsboerderij Het Neerhof van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), net over de grens van Anderlecht met Dilbeek, wil binnenkort uitbreiden met een waterspeelzone en een avontuurlijk speeldomein. Net dat heeft de VGC in haar bestuursakkoord opgenomen, dus moet ze nu met de centen over de brug komen.

De vierkantshoeve, omringd door maar liefst 10 hectare landbouwgrond, biedt de Brusselse stadskinderen net over de gewestsgrens glooiende vergezichten die ze doorgaans maar zelden te zien krijgen.

Sinds 1974 al wil Het Neerhof de Brusselse jeugd immers laten kennismaken met het plattelandsleven, haar ook leren waar de melk vandaan komt en dat aardappelen onder de grond groeien. Maar bovenal wil Het Neerhof een plek zijn waar de kinderen uit de stad zich zorgeloos kunnen uitleven in de nabijheid van koeien, paarden, varkens en geiten.

Die aanpak werkt: tijdens het schooljaar verwelkomt de boerderij elke zondag enkele honderden bezoekers. In de vakantieperiodes organiseert Het Neerhof ook gedurende de werkweek kampen die veel kinderen lokken.


Waterspeelzone
Voor de organisatie zijn deze activiteiten evenwel onvoldoende. Ze wil haar aanbod graag uitbreiden met een speelweide, bestaande uit eenvoudige speeltuigen en een avontuurlijk parcours in de bomen, en een waterspeelzone. Bij dit laatste moeten we ons enkele waterpartijen voorstellen, rond de regenwaterput, waarin speelstructuren, waterpompen en watervalletjes worden aangelegd.

Omdat Het Neerhof een beschermd landschap is, is een landschapsbeheerplan (LBP) noodzakelijk om wijzigingen aan de omgeving aan te brengen of stukken land te herbestemmen.

In februari keurde de Vlaamse regering een dergelijk plan goed voor de kinderboerderij. Daarin zijn de landschapsingrepen en onderhoudswerken voor de komende twintig jaar vastgelegd. Naast de heraanleg van de parking, zijn onder andere ook de uitbouw van een speelweide en een zwemvijver opgenomen in dit LBP.

“Het plan schetst de grote structurele lijnen, wat we wel en niet mogen doen”, zegt coördinator Jan Pille. “Maar over de concrete invulling zegt het niets. Zo hebben we bijvoorbeeld beslist om geen zwemvijver aan te leggen, maar een natuurlijke waterspeelzone. Volgens de reglementering zouden we immers een badmeester moeten aanstellen bij een zwemvijver en die middelen hebben we niet.”

Momenteel loopt er een aanbesteding voor de sanering van de huidige vijver (zie foto) en voor de aanleg van een afvoersysteem van het regenwater en een regenwaterput. Deze werken moeten in het najaar van start gaan. Nadien kan daar de waterspeelzone ontstaan.

Ook aan het avontuurlijke speeldomein is al gewerkt. “In het bosje in de uithoek van de speelweide, ongeveer een hectare groot, hebben we al een kort klimparcours aangelegd”, zegt Pille. “Maar we zien het groter: we hebben al nieuwe bomen aangeplant om het speelbos uit te breiden. Daarnaast willen we meer reliëf aanbrengen op de weide, zodat ze meer de loop van de achterliggende beek zou volgen, en speeltuigen in natuurlijke materialen zetten.”

Perfecte match
Vooral de graafwerken en het landschapsarchitectenbureau dat de plannen moet uittekenen, kosten handenvol geld. Middelen die Het Neerhof niet onmiddellijk heeft.

Nochtans staat er in het bestuursakkoord van de VGC dat het geld wil vrijmaken voor een avontuurlijk speeldomein. Aanvankelijk werd gedacht aan het nabijgelegen domein Vlazendaal in de Neerpedezone in Anderlecht, maar door het geplande Agrobiopool-project is daar geen plaats meer voor.

En dus komt Het Neerhof nadrukkelijk in beeld. De uitbreidingsplannen van de kinderboerderij en de ambitie van de VGC lijken een match made in heaven. Op vraag van VGC-lid Paul Delva (CD&V) antwoordde de bevoegde minister Pascal Smet (SP.A) in de commissie Jeugd, Cultuur en Sport deze piste te onderzoeken.

Smet zei ook hiervoor 505.000 euro veil te hebben, gespreid over vijf jaar, waarvan ongeveer twee vijfde kan worden gerecupereerd via Vlaamse subsidies. Dit budget komt grotendeels overeen met de geraamde kosten in het LBP van Het Neerhof. Toch moet het kabinet nog starten met de uitwerking van het voorstel dat aan de Raad van de VGC kan worden voorgesteld.

Ondertussen lijkt het speeldomein er hoe dan ook te gaan komen. Coördinator Jan Pille: “De minister weet dat dit voor ons belangrijk is en dat we dit bovenal op een participatieve manier willen uitdenken. We werken dan ook op twee snelheden: ofwel krijgen we de middelen en kunnen we snel aan het verhaal beginnen, ofwel krijgen we ze niet en dan zullen we stap voor stap, op ons eigen ritme, verder werken aan de speelweide.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni